Belföld

Mintha mi sem történt volna?

A meglepően jó GDP-adatra még meglepőbb közönnyel reagált a budapesti tőzsde. Az állóvizet legfeljebb a jegybank zavarhatja fel, amennyiben legalább félszázalékos kamatvágásról dönt hétfői ülésén.

A tőzsdei uborkaszezon a vártnál hamarabb látszik beköszönni, hiszen az elmúlt héten alig változott a Budapesti Értéktőzsde irányadó indexe, a BUX, és a részvénypiaci forgalom is megcsappant. Pedig nem arról van szó, hogy ne lennének olyan hírek, amelyek képesek lennének felkelteni a befektetők fantáziáját.





Kamatvárakozások

Érezhető egy bizonyos fokú kivárás. A befektetők többek között kiváncsiak arra, hogy hétfő délután 2 órakor az MNB milyen kamatdöntésről számol be. A piac várakozás 25 bázispontos, azaz negyedszázalékos csökkentés, így egy ilyen lépésnek valószínűleg nem lenne jelentős hatása. A piac továbbra is árgus szemekkel lesi a lengyel eseményeket, ahol a kormányválság és a politikai stabilitás hiánya tartja bizonytalanságban a piacokat. Ha mi, magyarok azt hisszük, hogy káosz uralkodik a hazai politikában, elég egy pillantást vetni a lengyel állapotokra, máris szebb a kép.

Feljavított prognózisok

A héten az elemzők körében a legnagyobb figyelmet a szerdai első negyedéves GDP-adat érdemelte ki. A várakozások 3,1 és 3,8 százalék körül szóródtak, a konszenzus pedig arról árulkodott, hogy nem lesz előrelépés a tavalyi év utolsó három hónapjának 3,5 százalékos növekedése után. A 4,2 százalékos GDP-adat még a legoptimistábbakat is meglepte.


Ez a szám sok mindent megváltoztat. Először is azonnal az idei növekedési várakozások felülvizsgálatára kényszeríti a közgazdászokat. A legelső, napvilágra került felülvizsgálat eredményeképp az ING Bank elemzője, Barcza György 3,3 százalékról 4,3 százalékra emelte idei gazdasági növekedési prognózisát, ez igencsak jelentős változás. Ha a piaci várakozások általánosan emelkednek, az pozitív hatást gyakorolhat a kötvény- és a részvénypiacra egyaránt.





Rossz hírek a Richternek

A nagyobb tőzsdei cégek háza táját elsősorban a kormány legújabb gyógyszerpiaci elképzelése mozgatta meg – természetesen negatív irányban. A Richter-tulajdonosk legnagyobb bánatára ugyanis a kormány továbbra is jelentős összegeket vesz ki a legnagyobb hazai gyógyszergyár (és a többiek) kasszájából. A kormány javaslata az alkotmánnyal összhangban lévő gyógyszerpiaci beavatkozásról arra utal, hogy nem állítják vissza a korábbi gyógyszerárakat. Holott a piac egy része ezt remélte és ez a várakozás épült be az árfolyamokba is. A Richter árfolyama több mint háromszázalékos eséssel reagált a kormánytól érkező hírekre. Meglepő módon az Egis árfolyama stabil maradt, pedig a kisebbik gyógyszerpapír profitja nagyobb mértékben van kitéve a kormány politikájának, mint a Richteré. Könnyen lehet azonban, hogy itt az esés elmaradása csak az alacsony pénteki likviditásnak tudható be.

Fordulat mikro- és makroszinten



A vállalatok esetében a magasabb gazdasági növekedés általában magasabb profitokat eredményez. Ez a hazai piacon elsősorban a bankszektornak lehet kedvező. Tekintve, hogy az elemzők gyakran a GDP-növekedéshez kötnek számos előrejelzést, a gazdasági növekedési várakozás emelkedése magasabb vállalati profitvárakozásokhoz is vezethet, ami katalizátora lehet a részvényárfolyamok további erősödésének.

Csak a példa kedvéért nézzük meg egy áramszolgáltató cég etesetét! Az áramfogyasztás alapvetően két dolog függvénye: az időjárásé és a gazdasági aktivitásé. Az időjárást senki nem tudja megjósolni, de a GDP-re vonatkozó növekedési prognózisok emelkedése magasabb áramfogyasztást vetít előre, ami kedvező az áramszolgáltatóknak.

A GDP-adatnak a kötvénypiacra is igen jelentős a hatása, elsősorban a költségvetés megítélésében. A költségvetési hiányt először is a GDP százalékában adjuk meg. Nominálisan azonos deficit a magasabb GDP alacsonyabb hányada. Továbbá az adók és egyéb bevételek egy része szoros összefüggésben van a GDP alakulásával. A magasabb növekedés több bevételt vetít előre, ami csökkenti a hiányt (ha a politikusok el nem költik a többletbevételt). Mivel a magyar gazdaság megítélésében továbbra is a költségvetési hiány és a külkereskedelmi deficit a legfontosabb aggályok, a magasabb növekedés csökkentheti a hazánk iránti bizalmatlanságot.

Kiváró állásponton

A GDP-alakulásából elvileg előrevetíthető pozitív reakciók jobbára elmaradtak. A kezdeti emelkedésre egyes befektetők eladással reagáltak, kihasználva a megélénkülő likviditást. Az egyik legnagyobb nyertesnek várt OTP árfolyama veszteséggel zárta a hetet.


A forint ugyan erősödött, de a kötvények piacán nem következett be érzékelhető hozamcsökkenés. Erre legfeljebb a Monetáris Tanács mai ülése után kerülhet sor, amennyiben az általánosan várt kamatcsökkentés mértéke a prognosztizáltnál nagyobb mértékű lesz.



Mintha mi sem történt volna? 17

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik