Belföld

Horogkeresztes zászlóval fogadták Bush-t

Carlo Azeglio Ciampi olasz államfővel tárgyalt péntek délelőtt Rómában George Bush amerikai elnök, akit röviddel dél után felesége társaságában fogadott II. János Pál pápa.

Bush és Ciampi találkozója valamivel több mint fél órát vett igénybe az amerikai elnök közel 36 órás római látogatásából. A megbeszélésen nemzetközi kérdéseket tekintettek át, illetve megemlékeztek Róma felszabadításának 60. évfordulójáról.

Rómában eközben több tiltakozó menet is indult, a pacifisták és a globalizáció ellenfelei az iraki háború szörnyűségei és George Bush elnök római vizitje ellen tüntettek. Horogkereszttel elcsúfított amerikai lobogók, Bush- és háborúellenes jelszavak, az iraki kínzásokra emlékeztető, szemeteszsákokkal eltakart köztéri szobrok, az olasz csapatok kivonására szólító követelések fogadták az elnökököt.


Incidenseket egyelőre nem jelentettek az amerikai elnök elleni nagyszabású békemegmozdulásokról. Az összevont béketüntetésre, az iraki háború elleni általános megmozdulásra pénteken délután kerül sor Róma központjában.

Néhány perccel 12 óra után után Bush elnök megérkezett a Vatikánba, ahol a katolikus egyházfővel találkozik, s átadja neki a Szabadság érdemérmet. A pápa mindig is ellenezte az iraki háborút, s a közel-keleti béke érdekében is határozottabb fellépést sürgetett Washington részéről. Az ifjabb George Bush egyébként harmadszor találkozott az egyházi állam fejével.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik