Belföld

OPEC: több olaj, ugyanolyan drágán?

Napi kétmillió hordóval több olaj kitermeléséről döntött az OPEC. Az elemzők szerint a lépés nem lesz képes megfékezni az olajár emelkedését. A magyar benzin viszont olcsóbb péntektől.

A világpiaci olajkínálat több mint felét adó államokat tömörítő szervezet, az OPEC csütörtökön többórás ülés után arról határozott Bejrútban, hogy két lépcsőben megemeli az érvényben lévő kitermelési kvótákat. Első körben, július 1-jétől 8 százalékkal, azaz napi kétmillió hordóval, augusztusban pedig további 500 ezer hordóval emelik a limitet. Olajpiaci elemzők annak a vélekedésüknek adtak hangot, hogy a tagországokban már most is csaknem teljes a kapacitás-kihasználtság, ez pedig kérdésessé teszi a mostani döntés hatásosságát az árak leszorítását illetően.





Szemben az árral

Az elszabadult olajárak elvileg a Magyarországon kapható benzin árát is az egekbe emelhetik. Az üzemanyagok jövedékiadó-mértékének időszaki csökkentéséről szóló kormányrendelet értelmében azonban a motorbenzinek literenkénti jövedéki adója június 4-étől 0,80 forinttal, a gázolajé pedig 1,60 forinttal csökken. A jövedékiadó-csökkentések hatására a motorbenzinek után fizetendő áfa literenként 0,20 forinttal, a gázolajok esetében pedig 0,40 forinttal mérséklődik. Ennek megfelelően a Mol pénteken 0 órától a motorbenzin literenkénti fogyasztói árát 1, a gázolajét 2 forinttal csökkenti.

Hatástalan lesz?

A döntés eredményében maga az OPEC is kételkedik: hivatalos véleménye szerint a jelenlegi magas olajár okozója elsősorban nem a szűkös kínálat, hanem a terrortámadásoktól való félelem, illetve a spekulatív tőke. A kínálat bővítése tehát csak akkor vezethet az árak tartósabb visszaszorításához, ha együtt jár spekulánsok profitrealizálásával is – mutat rá a szervezet. Ráadásul a most megszavazott kvótaemelés pusztán legitimizálja egyes országok önkényes túltermelését, ahelyett, hogy tényleges többletkínálatot tudna generálni – állítják nemzetközi szakértők.

Emlékezetes, hogy két héttel ezelőtt Szaúd-Arábia már bejelentette: 800 ezer hordóval több olajat termel ki naponta. Szerdán pedig az Egyesült Arab Emirátusok is 400 ezer hordó plusz olaj felszínre hozataláról határozott. Az eddigi 23,5 millió hordós napi limitet tehát már így is legalább 2,3 millió hordóval túllépték az OPEC tagjai – mutat rá a CNN.






Az EU is aggódik

Nyugtalanságuknak adtak hangot a magas olajárak miatt szokásos havi tanácsülésüket követően az EU gazdasági és pénzügyminiszterei. „A G8 csoport kezdeményezésével összhangban az uniós pénzügyminiszterek felhívták az olajtermelőket a megfelelő kínálat biztosítására, hogy az olajárak a világgazdaság stabil, tartós növekedésével összhangban maradjanak” – közölte a szerdai ülés után a soros elnöki tisztet betöltő Charlie McCreevy ír pénzügyminiszter. Egyúttal hozzátette: a miniszterek nagyon fontosnak tartják, hogy az egyes tagállamok tartózkodjanak az egyéni akcióktól. Hans Eichel német pénzügyminiszter szerint ugyanakkor „nincs ok semmiféle pánikra”, bár az olajárak szerinte is „spekulatívak és túlzottak”, tekintve, hogy az olajpiacon jelen lévő kínálat „a keresletre való tekintettel elegendő”. Jean-Claude Juncker luxemburgi pénzügyminiszter (és egyben kormányfő) úgy vélte, átmeneti jelenségről van szó, s a helyzet normalizálódni fog, mihelyt tárgyalnak az olajtermelőkkel.

Eltérő javaslatok

A terrortámadásoktól való félelem egyébként a napi 9 millió hordóval legnagyobb olajkitermelő Szaúd-Arábia szerint teljesen alaptalan, hiszen a kulcsfontosságú olajipari létesítmények megfelelő védelemben részesülnek. Az olajkartell mai ülésén is ez az ország sürgette a legmagasabb, naponta legalább 2-2,5 milliónyi kvótaemelést, ami abból a szempontból nem meglepő, hogy Szaúd-Arábia az OPEC egyetlen olyan tagja, amely jelentős beruházások nélkül is érdemben tudja növelni kitermelését.

Az ülés megkezdése előtt közvetlenül Kuvait olajminisztere is ezt az elképzelést támogatta – írja a CNN -, mondván: ahhoz, hogy az árak a kívánatos 22-28 dolláros szinre csökkenjenek, arra van szükség, hogy az eddigi 23,5 millió hordónyi napi össztermelést 11 százalékkal 26 millióra emeljék.
Más tagállamok, például Irán és Venezuela első lépésben napi 1,5 millió hordós többletkitermeléssel is beérte volna, azzal az opcióval, hogy a nyár folyamán egy második hullámban újra megemelhessék a limitet. A mostani döntés tehát kompromisszumos megoldásnak értékelhető. A 11 tagú szervezet képviselői azt is bejelentették, hogy július 21-én egy újabb ülést hívnak össze, amelyen felülvizsgálat alá veszik kitermelési politikájukat.


Ideges ármozgások

A piac meglehetősen idegesen várta, hogy a kvótaemelés mértékéről megszellőztetett javaslatok közül melyiket fogadja el az OPEC. A kőolaj ára csütörtökön délelőtt ismét kevéssel a lélektani határnak számító 40 dollár fölé emelkedett, a döntés bejentésének azonban a nap végére már érezhető volt a hatása. A késő délutáni órákban 39,28 dollárért jegyezték az olajat az amerikai piacokon. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik