Belföld

26 katonai repülőgépet vásárolt egy magyar kft. a svéd honvédelemtől

A budapesti székhelyű AVIA-Rent Kft. 26 darab Scottish Bulldog kiképzői repülőgépet vásárolt a svéd védelmi minisztérium mellé rendelt anyaggazdálkodási hivataltól. A hírt a svéd szervezet közölte a Magyar Távirati Irodával.

Az FMV-nél az MTI megtudta: a katonai kiképzői repülőgépek eladásáról szóló szerződést szerdán írták alá, a repülőgépek több mint 30 évesek, négyülésesek, és az anyaggazdálkodási osztály alkatrészeket is eladott a magyar társaságnak. Sem a svéd eladó fél, sem az AVIA-Rent Kft. a szerződés értékéről nem kívánt nyilatkozni.

Az ügylet létrehozásában magyar részről Veres Zoltán műrepülő Európa-bajnok segédkezett. A pilóta az MTI-nek arra a kérdésére, hogy mire kívánja használni a magyar kft. a 26 gépet, csupán annyit mondott “az ügylet túl friss ahhoz, hogy kommentálják”.

A svéd közlemény szerint a szerződést versenytárgyalás keretében nyerte el az AVIA-Rent Légiszolgáltató és Kereskedelmi Kft. A svéd légierő átszervezési programjának keretében értékesítette a repülőgépeket.

Szakmai körökből származó értesülések szerint a brit légierő hasonló, Scottish Bulldog repülőit tavaly leselejtezte és eladta.

Az FMV a svéd védelmi tárca mellé rendelt, a kormány alá közvetlenül tartozó beszerzési, anyaggazdálkodási hivatal.

Az AVIA-Rent Kft.-t 1993-ban, akkor még BELAVIA-Rent Kft. névvel, szentesi székhellyel és 10 millió forintos jegyzett tőkével hozták létre. Akkor a cégjegyzésre jogosultak között egy szentesi magánszemély, Szobota László és a Belorusz Polgári Légitársaság egyik, minszki lakhelyű képviselője volt. A kft. 2003-ban tette át székhelyét Budapestre és változtatta meg nevét BELAVIA-Rent-ről AVIA-Rentre. A cégiratok szerint a kft.-ben többségi részesedést birtokol Kornyik Csaba, jelentős befolyással rendelkezik Veres Zoltán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik