Belföld

Robbanásszerűen nőtt a GDP

A bruttó hazai termék (GDP) 2004 első negyedévében a várakozásokat jóval meghaladó mértékben, 4,2 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban. Az éves növekedés a 4 százalékot is elérheti.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán előzetes adatok alapján az elemzői várakozások 3,6 százalékos növekedési átlagát jóval meghaladó, 4,2 százalékos GDP növekedésről adott hírt. Az elemzői várakozások 3,1 és 4,2 százalék között szóródtak.


A KSH most előállítási oldalról becsülte a GDP-t, felhasználási oldalról várhatóan egy hónap múlva közli számításait a hivatal. Az előzetes adatokból látható, hogy a beruházások erőteljes, 18,9 százalékos növekedése szorosan kapcsolódik az árutermelő ágazatok gyors növekedéséhez. Az ipari rendelésállomány adatai a beruházások (feldolgozóiparban 31,2 százalék) igen dinamikius bővülésével további gyors teremlésnövekedést vetítenek előre. Összességében az árutermelő ágazatok bruttó hozzáadott értéke 7,2, a szolgáltatásoké 3,2 százalékkal volt több, mint 2003. I. negyedévében.


A GDP 2003 utolsó negyedévében 3,6 százalékkal, a tavalyi év egészében pedig 2,9 százalékkal bővült. 2003 első negyedévében a gazdaság növekedése 2,7 százalékos volt.


Meglepett elemzők


A portfolio.hu internetes lap keddi elemzői felméréséből – amely a becsült hozzáadott értékekeket az egyes súlyokkal összeszorozva készült – szintén hasonló érték adódott. Ez alapján feltételezhető, hogy a hozzáadott érték a leggyorsabban az építőiparban nőtt, de jelentős lehetett a bővülés az iparban is. Az egyes ágazatok teremelési volumenindexei ezt már jelezték. A szolgáltatásoknál maradt a 3 százalék körüli dinamika a lassuló reálbérnövekedés ellenére. A mezőgazdasági teljesítmény már több negyedév óta folyamatosan csökken, a mostani jelentés stagnálást jelzett.

Az év egészében a piaci elemzők 3,5 százalék körüli növekedést vártak az adatközlés előtt, ugyanakkor várható, hogy minden szakértő felfelé módosítja becslését. Az év egészére várt növekedési indexek 4 százalék közelébe emelkedhetnek.


Szerényebb európai növekedés


Az euróövezetben az első negyedévben a GDP átlagosan 0,6 százalékkal növekedett az előző negyedhez képest, és 1,3 százalékkal volt nagyobb, mint a tavalyi első negyedben – közölték az EU statisztikai hivatalában kedden első becslésként.



 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik