Belföld

MDF: Lobbiérdekek érvényesülnek a Honvédelmi Minisztériumnál

Az MDF szerint a magyar kormány megbízhatóságát is megkérdőjelezheti szövetségesei szemében, hogy nem engedték be a gödöllői katonai bázisra a NATO különösen érzékeny, rejtjelezett rádiószállítmányát - mondta Csampa Zsolt szerdai sajtótájékoztatóján, Budapesten. A HM politikai államtitkára szerint az MDF-es képviselő direkt módon lobbizik egy külföldi cégért.

Az MDF-es politikus emlékeztetett arra, hogy a norvég Kongsberg cég nyerte el a magyar Honvédelmi Minisztérium NATO-kompatibilis adatátviteli rádiók vásárlására kiírt tendert. Csampa Zsolt sajtóhírekre hivatkozva azt mondta, hogy a tenderen vesztes francia cég azonnal lobbizni kezdett a Honvédelmi Minisztériumnál, hogy fordítsák vissza a rádiószállítmányt. Az ellenzéki politikus szerint ennek tulajdonítható, hogy a Biztonsági Beruházási Hivatal megtagadta a szállítmány raktározását.

Csampa Zsolt a többi között arra vár választ, hogy hová irányították és jelenleg hol tárolják a szállítmányt, miután nem engedték be a gödöllői katonai bázisra, milyen biztonsági intézkedéseket tettek, és ki a felelős a kialakult helyzetért. “Ezért felkérem Medgyessy Péter miniszterelnök urat, tegyen meg mindent az ügy mielőbbi kivizsgálása érdekében”- mondta Csampa Zsolt.

“Úgy tűnik, hogy szokássá válik az ellenzéki képviselők részéről, hogy egy külföldi cégért direkt módon lobbiznak a nyilvánosságon keresztül” – mondta Iváncsik Imre, a Honvédelmi Minisztérium politikai államtitkára az MTI-nek. Emlékeztetett arra, hogy májusban Simicskó István fideszes képviselő is kifogásolta a Honvédelmi Minisztérium eljárását.

“Miközben a Honvédelmi Minisztérium az URH-rádiók kapcsán arra próbálja rávenni a gyártót, hogy teljesítse szerződéses kötelezettségét, és a magyar katonák olyan rádiót kapjanak, amelyet használni is tudnak, addig az MDF-es képviselő valótlanságok állításával, szakmailag megalapozatlan tények közlésével politikai nyomást gyakorol a tárcára” – jelentette ki az államtitkár.

Iváncsik Imre közölte: a képviselő törvénysértésre akarja rábírni a minisztériumot, hogy olyan eszközöket vegyen át, amelyek nem teljesítették a szerződésben rögzített műszaki kritériumokat és nem rendelkeztek a szükséges tanúsítványokkal. A minisztérium korábbi közlései szerint az ügy előzménye, hogy a magyar szakértők már a márciusi norvégiai katonai bevizsgáláskor rögzítették, hogy a kézi rádiók nem felelnek meg egyes műszaki paramétereknek, és emiatt nem kérik a szállítást. Ennek ellenére a norvég cég elküldte a szállítmányt, 104 kézi, 32 hordozható, valamint 198 járműfedélzeti rádiót.

A szaktárca nem engedte a szerződésben kikötött bázisra szállítani az eszközöket, mert ez a szerződés teljesítésének elismerését jelentette volna. Végül egy másik telephelyre szállították a rádiókat a norvégok. A Kongsberg cég elismerte, hogy a kézi rádiókon szoftvermódosítást kell elvégeznie, így ezeket visszaszállították Norvégiába. A műszaki probléma az volt, hogy a rádiókon magyar karakterkészlettel nem lehetett szöveges üzeneteket küldeni.

A Kongsberg korábbi közleménye szerint a felmerült problémákat, amint lehet, kiküszöbölik, a szerződés vonatkozó pontjainak megfelelően. A szaktárca közlése szerint a norvég cég ez év végére ígérte, hogy módosítja a szoftvert a kézi rádiókon. Wapplerné Balogh Ágnes, a szaktárca jogi helyettes államtitkára szerdán az MTI érdeklődésére közölte, hogy a hordozható és a járműfedélzeti rádiók rejtjelfelügyeleti vizsgálata jelenleg is folyik. Mint mondta, van még néhány műszaki paraméter, amellyel kapcsolatban különböző dokumentumokat várnak a norvég cégtől. Hozzátette: várhatóan a nyár közepére elkészül a rejtjelfelügyelet tanúsítványa.

Bocskai István, a Honvédelmi Minisztérium kommunikációs főigazgató-helyettese korábban az MTI-nek “borzasztó bonyolult összeesküvés-elméletnek” nevezte azokat a sajtóhíreket, amelyek szerint a norvég rádiók lejáratása a tenderen vesztes francia Thales cég honvédelmi minisztériumi lobbijának a műve.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik