Belföld

Mádl Ferenc az Alkotmánybírósághoz fordult

Előzetes normakontrollra az Alkotmánybírósághoz küldte Mádl Ferenc a a települési önkormányzatok többcélú kistérségi társulásáról szóló törvényt - derült ki a köztársasági elnök honlapjáról.

A 2004. május 10-én elfogadott törvény lehetőséget ad a települési önkormányzatoknak, hogy kormányrendeletben meghatározott úgynevezett többcélú kistérségi társuláshoz csatlakozzanak. A törvény szerint kormányrendelet állapítja meg, mely települések alkothatnak többcélú kistérségi társulást, mely esetben lehet a társulásból kiválni és mely esetben kell a társulást létrehozó megállapodást módosítani. A tárgyban hozott kormányrendelet már 2003. decemberében megjelent. A kormányrendelet melléklete meghatározza az egyes kistérségek székhelyét és az ország valamennyi települését besorolja valamelyik kistérségbe.

A köztársasági elnök meglátása szerint a többcélú kistérségi társulások megalakulása olyan jelentőségű új eleme a magyar önkormányzati rendszernek, mely az egész rendszer átalakításának kiindulópontja lehet. Ezért többcélú kistérségi társulások szabályait törvényben szükséges megállapítani.

Különösen igaz azokra a kérdésekre, melyeket a törvény kormányrendeletre utal. Ezek ugyanis közvetlenül érintik a települési önkormányzatok alapjogait, korlátozzák a társulási jogukat. Ilyen kérdésekben az Alkotmány nem teszi lehetővé az Országgyűlés számára, hogy a döntés jogát átruházza a Kormányra.

Mivel a törvény a jelzett alapvető kérdésekben a szabályozást kormányrendeleti szintre utalja, a köztársasági elnök az aláírás előtt szükségesnek látta kérni az Alkotmánybíróságot, hogy a törvény érintett rendelkezéseit alkotmányossági szempontból véleményezze.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik