Belföld

Csak az SZDSZ írta alá az adócsökkentésről szóló elvi megállapodást

Az adócsökkentésről kötött elvi megállapodás fontosságát hangsúlyozta Pető Iván szerdán Budapesten a Parlament előtt, ahová az SZDSZ adóchartájának aláírására hívták az országgyűlési képviselőket. A chartát csak az SZDSZ-es képviselők és miniszterek írták alá.

“Nem jogi kötöttségeket jelentene az adócharta aláírása, pusztán néhány elv elfogadását, amely egy demokratikus országban átívelhetne a pártok között egyébként meglévő politikai, vagy ideológiai véleménykülönbségeken” – mondta Pető Iván, az SZDSZ országos tanácsának elnöke.

Az eseményen megjelent Draskovics Tibor, aki közölte: a kormány hisz az adócsökkentésben, ám annak feltétele a kisebb állam, a kiadások és az államháztartási hiány csökkentése. A pénzügyminiszter nem írta alá a chartát, mondván: ő a felzárkózás gazdaságpolitikai programját írta alá.

Hozzáfűzte: a kormány néhány hete jóváhagyott programjában hatalmas, négy év alatt összesen mintegy 1000 milliárd forintos adócsökkentéssel számol. “Egy párt megteheti, hogy adócsökkentésről beszél csak, a kormánynak a másik oldalról is beszélni kell, arról, hogy a kiadásokban is vissza kell vonulni” – mondta Draskovics Tibor, hozzátéve: örül, hogy az SZDSZ is elkötelezte magát az adócsökkentés mellett.

Pető Iván kiemelte: az adócsökkentés növeli a gazdasági hatékonyságot és lehetővé teszi, hogy az állampolgárok jelentős része önmagáról tudjon gondoskodni. “Vállaljuk, hogy ez kampányfogás, ennél (…) hasznosabb kampányfogást nem kívánok más pártoknak” – mondta Pető Iván az ellenzéki vádakra reagálva.

Ugyanakkor megjegyezte: nem igaz az az ellenzéki vád, hogy eredménytelen az SZDSZ adócsökkentésre irányuló törekvése. Mint mondta, a kisebbik kormánypárt megakadályozta a telefonadó és a kamatadó bevezetését. Kitért arra is, az MSZP volt “az egyetlen udvarias párt” amely – “részben elvi, részben praktikus kifogásokra” hivatkozó – levélben válaszolt a felhívásra. Mint mondta, az MSZP számára a szociális szempontok figyelembevétele előbbre való, így ebben a kérdésben a két kormánypártnak elvi vitája van.

Csillag István, a gazdasági és közlekedési tárca szabad demokrata vezetője elmondta, hogy a liberális adócsökkentés programja öt fontos célkitűzést tartalmaz. A program megakadályozná újabb adónemek bevezetését, elérné, hogy az átlagkereset ne tartozzon a legmagasabb adókulcs alá, bevezetné az egyszerűsített választható személyi jövedelemadót, a több beruházás érdekében kiváltaná az iparűzési adót a nyereségadó rovására, és szorgalmazza, hogy valamennyi adóintézkedést megelőzően tudni lehessen azok hatását – fejtette ki a miniszter.

Horn Gábor, az SZDSZ kampányfőnöke és Eörsi Mátyás felszólította a helyszínre érkező és rövid sajtótájékoztatót tartó Szijjártó Pétert, hogy írja alá a dokumentumot, ám az ellenzéki politikus a Fidesz nevében ismét elutasította az SZDSZ kezdeményezését. A fideszes országgyűlési képviselő közölte: “egy olyan párt kampánychartáját, amely hússzor szavaz meg adóemelést két év a alatt, a Fidesz nem írja alá”. Mint mondta, az SZDSZ az elmúlt két évben több mint hússzor támogatott adóemelést, vagy adókedvezmény eltörlését, vagy új adónemek bevezetését.

Közölte: szabad demokrata miniszterek egyetlen egyszer szavaztak adókönnyítés érdekében, azon a kormányülésen, amely jóváhagyta a Matáv számára biztosítandó 3,2 milliárd forintos adókönnyítést, ami után a Matáv Medgyessy Péter fia cégének 100 millió forintos nagyságrendű megbízást adott.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik