Belföld

Tovább késik a bolgár áramszolgáltatók privatizációja

A bolgár privatizációs ügynökség két héttel, július 9-éig meghosszabbította a hét áramszolgáltató eladására szóló ajánlattétel határidejét. Az indoklás szerint az érdeklődőknek így több idejük lesz az ajánlatok előkészítésére.

Az ügynökség ezzel már másodszor hosszabbította meg a határidőt. Először egy hónappal hosszabbított, június 25-ig.

A bolgár kormány hét áramszolgáltatóból 67 százalékos részesedés eladását tervezi az energiapiac liberalizálása jegyében, a 2007-re kitűzött EU-belépés előtt.

Bulgária 300 millió dollárt remél az eladásból, öt befektetőtől kapott nem kötelező ajánlatot. Az ajánlattevők: az olasz Enel, a német E.ON, a cseh CEZ, a görög Public Power Corp, az osztrák EVN.

Bulgária tavaly októberben hirdette meg az összesen 4,5 millió ügyféllel rendelkező hét áramszolgáltatót az energiapiaci liberalizáció jegyében azzal a céllal, hogy vezető áramexportőrré váljék a térségben. Három külön tendert írtak ki az ország nyugati, dél-keleti és észak-keleti részében található áramszolgáltatókra. A privatizációs pályázatokat kétlépcsős rendszerben bírálják el. A parlament által elfogadott privatizációs stratégia értelmében egy-egy pályázó a három csomagnak csak az egyikét nyerheti el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik