Belföld

Ötezer ügyfélpanasz a PSZÁF-nél

Április végéig bő ötezren keresték meg különböző problémáikkal a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) ügyfélszolgálatát - derül ki a felügyelet legutóbbi elektronikus hírleveléből.

Az ügyfelek legtöbb alkalommal a banki adósnyilvántartási rendszerre (bar), a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításra és a Premier Nyugdíjpénztárra vonatkozóan vetettek fel kérdéseket vagy jelezték gondjaikat.

Többek számára meglepő volt, hogy nemfizetés esetén az adóstárs, kezes is felkerülhet a bar feketelistájára, s hogy a bank nem feltétlenül értesíti az ügyfelet a regiszterre való felhelyezéskor. Több magánszemélynek problémát okozott az is, hogy a személyi jövedelemadó bevallásakor lakáshitele után leírhat-e bizonyos költségeket (pl. a hitelminősítés, bírálat költsége).

Számos tőkepiaci ügyfél sérelmezte, hogy olyan értékpapírok – például kárpótlási jegyek – után is magas számlavezetési díjat kell fizetnie, amelyek nem termelnek hozamot, osztalékot számára. Jó pár megkeresés érkezett amiatt is, hogy a korábban biztonságosnak hitt állampapír vagy egyéb kötvényalapú befektetési alap alacsony vagy egyenesen negatív hozammal zárt. (A PSZÁF márciusban és áprilisban internetes fogyasztóvédelmi ismertetői között külön összefoglalókat tett közzé, többek között a hozamok, az ügyfélazonosítás és az adósnyilvántartás témaköreiről.)

A biztosításokat illetően a legtöbb megkeresés a korábbi évekhez hasonlóan a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításhoz kötődik. Több társaság esetében is kifogásolták, hogy túlontúl lassan rendezik a károsultak ügyeit.

A pénztárak esetében változatlanul sokan érdeklődnek a Premier/Partner Önkéntes Nyugdíjpénztár felszámolásának állásáról (a felszámoló szerint a tagokra vonatkozó első kifizetések 2005-re várhatók). Sokakban az a téves hiedelem él, hogy a PSZÁF méltányossági jogot gyakorolhat az idős magánnyugdíjpénztári tagoknak a társadalombiztosítási rendszerbe történő visszaléptetésére vonatkozóan.

Az egyéb, általános kérdések között az ingatlanbefektetési szövetkezetekre vonatkozó megkeresések voltak a leggyakoribbak. Mint ismert, a hatályos törvények szerint a PSZÁF nem ellenőrizheti e szövetkezeteket. Ennek ellenére a felügyelet az elmúlt években sajtóközlemények, ügyféltájékoztató anyagok, nyilvános hirdetések, jogszabály-módosítások révén minden lehetséges lépést megtett a szövetkezeti tagok tájékoztatására – tartalmazza a hírlevél.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik