Belföld

Magyarország élen járhat az EP-választásban

A távol maradó magyarok fele azért nem kíván szavazni az európai parlamenti választásokon, mert elege van a politikából és általában a választásokból.

A magyarok 57 százaléka élni kíván szavazati jogával a jövő hét végi európai parlamenti választásokon – derül ki az EOS Gallup Europe kutatásából, amely az Európai Parlament és az Európai Bizottság felkérésére készült az Eurobarometer-felmérések sorozatában. A magyar választási hajlandóság eszerint 12 százalékkal múlja felül az Európai Unió 25 tagállamának átlagát, és Ciprus és Málta után harmadik az új tagállamok között. Egy másik felmérés, az Európai Politikai Kutatóintézetek Hálózata (EPIN) által jegyzett tanulmány ugyanakkor 50 százalék alá becsüli a várható részvételt.

Az Eurobarometer kutatása arról tanúskodik, hogy a magyarok a viszonylag tájékozott nemzetek közé tartoznak az EP-választásokat illetően. A megkérdezettek 47 százaléka (az EU-átlag (37 százalék) pontosan meg tudta nevezni a szavazás napját és csak 35 százalékuk adott hibás választ a kérdésre (EU-szinten 51 százalék). Nagyjából az EU-átlagnak megfelelő arányban (41 százalék) adtak helyes választ a magyarok arra a kérdésre, hogy a bővítés után pontosan mennyi tagja van az Európai Uniónak. A rossz választ adók aránya 40 százalék volt, míg 19 százalék meg sem próbálkozott a válaszadással (EU-szinten 33 százalék).

Honfitársaink a munkanélküliséget tartják annak a témának, amelyről véleményük szerint a választási kampánynak elsősorban szólnia kellene (47 százalékuk vélekedett így). A második helyen szerepel a gazdasági növekedés (42 százalék), a harmadikon a nyugdíjak jövője (40 százalék, ami 11 százalékkal több az uniós átlagnál), a negyediken a bűnözés témája (34 százalék), és viszonylag sokan vannak azok is (32 százalék), akik azt szeretnék, ha a politikusok a mezőgazdaságról is ütköztetnék nézeteiket a viták során.

„Ha nem megy el szavazni, ez azért lesz, mert…”– hangzott a következő kérdés, amire a legnagyobb számban azt a választ jelölték meg, miszerint nem érdekli őket a politika és a választások általában. A szavazni nem kívánó magyarok 49 százaléka jelölte meg ezt az okot a távolmaradásként, de 55 százalékuk azért sem megy el voksolni, mert nem hiszi, hogy bármit is befolyásolna a szavazata. Mindössze 17 százalék távolmaradásában játszik szerepet az Európa-ellenesség, miközben 38 százalékuk úgy érzi, hogy nem képviselik az érdekeit megfelelően az Európai Parlamentben. A válaszok szerint a választásra jogosult magyarok ötöde nem regisztráltatta magát a választási listán.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik