Belföld

Kilenc év börtön egy merénylettervért

Egy brit születésű, muzulmán hitű ausztrál állampolgárt kilenc év börtönre ítéltek hazájában, mert fel akarta robbantani az izraeli nagykövetséget - olvasható a BBC Online-on.

Jack Roche tárgyalása tizedik napján beismerte kapcsolatait az Al-Kaidával és az ázsia muzulmán terrorszervezettel, a Jemaah Islamiah-val, továbbá azt is bevalotta, hogy személyesen találkozott Oszama bin Ladennel.


Állítása szerint az életét féltette, amikor beleegyezett, hogy rendszeresen figyeli a nagykövetség épületét, de a robbantás tervébe nem egyezett bele. Az ügyész 25 évet kért a bírótól, de csak kilencet kapott, vagyis négy és fél év múlva tárgyalhatják újra ügyét. Roche 18 hónapot egyébként már eltöltött előzetesben, úgyhogy akár három év múlva szabad lehet.


Roche elmondása szerint miután csalódott a Jemaah Islamiahban, megkereste az ausztrál titkosszolgálatot, hogy beszámoljon a készülő terrorakcióról, de ott senkit nem érdekelt a története. Ő az első, akit Ausztráliában terrorellenes törvény alapján ítélnek el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik