Belföld

Elmarad a tőkeinvázió az új EU-tagállamokban

A 2000. évi csúcshoz képest 2003-ban 60 százalékkal kevesebb, 575 milliárd dollár értékű külföldi tőkebefektetés realizálódott a világban – írja a Népszabadság. A napilap A világ befektetési kilátásai (World Investment Prospects) című jelentéséből értesült, amelyet negyedik alkalommal hozott nyilvánosságra a londoni székhelyű Economist Intelligenc Unit.

A World Investment Prospects prognózisa ötszáz gazdasági vezető megkérdezésén és öt évre szóló makrogazdasági előrejelzéseken alapul.

Az elemzésből kiderül, hogy az iraki háború, a terrorizmus és a privatizáció lelassulása kedvezőtlenül befolyásolta a múlt évi külföldi tőkebefektetési tevékenységet. Az amerikai dollár gyengeségének következményeként az Egyesült Államok visszanyerte pozícióját mint a világ első számú tőkebefektetési célpontja, Nagy-Britannia viszont drámaian visszaesett, az Európai Unióba irányuló teljes összegnek mindössze öt százalékához jut hozzá.


Daniel Franklin igazgató szerint a szigetország megissza az eurózónán való kívülmaradás levét. A világgazdaság erősödésének, a befektetői bizalom növekedésének és a határokon átnyúló fúziós-akvízíciós tevékenység múlt év végi megélénkülésének eredményeként a globális tőkekihelyezés 2003-hoz képest 30 százalékkal, 755 milliárd dollárra ugrik meg az idén. Mindez azonban veszélybe kerülhet, ha nemzetközi konfliktusok a regionalizmusba vagy protekcionizmusba kergetik vissza a kormányokat.



Ajánlott videó

Olvasói sztorik