Belföld

Német szuper-tengeralattjárót akar Izrael

Szupercsöndes és modern – így jellemzi a Spiegel Online az U-Boot 212-t, a Németországban gyártott tengeralattjárót. Állítólag az új termék felkeltette Izrael érdeklődését is, csakhogy az eladás politikai hullámokat is vethet.

A problémát ugyanis az okozza, hogy a jelenlegi export-előírások szerint válságterületre Németország nem adhat el fegyvereket. Ugyanakkor most súlyos érdekkonfliktus elébe néz a német kormány: a Bild című bulvárlap forrás megnevezése nélküli híre szerint ugyanis a kabinet előtt fekszik egy előzetes ajánlat arra nézve, hogy Németország szállítson le két darab U-212-est.

Az ajánlat feladója az izraeli kormány volt, amely most egyébként rendkívül keményen lép fel a palesztinokkal szemben – írja a Spiegel. Az U-212-es egyébként a világ legjobb tengeralattjárói közé tartozik, minthogy zajmentes, üzemanyagcellás hajtóműve rendkívül fejlett technológiát képvisel.

Egyelőre nem tudni, hogy a német kormány miként dönt az izraeli megrendelésről. Berlin ugyanis már 1999-ben és 2000-ben – a politikai megfontolások mellett – végül is leszállított három Delfin-osztályú (Dolphin-Klasse) tengeralattjárót a közel-keleti államnak.

Az U 212-eseket a kieli HDW hajógyárban készítik. Az üzemet korábban – politikai össztűz közepette – az eredeti tulajdonos, a Babcock Borsig az amerikai One Equity Partners nevű befektetési társaságnak adta el. Nemrégiben a ThyssenKrupp konszern bejelentette, hogy szeretné átvenni a HDW-t és egy hajógyártó szövetségbe tömöríteni az üzemet.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik