Belföld

Bocsánatot kért Tony Blair a fogolykínzások miatt

Nyilvánosan bocsánatot kért az iraki foglyok kínzása miatt Tony Blair brit kormányfő vasárnap este a francia televízióban. Amerikában kezd elhatalmasodni a botrány, kiderült ugyanis, hogy az iraki kormányzó, Paul Bremer tudott a kínzásokról.

A vezető brit politikus, aki Európa Napját ünnepelte Párizsban Jacques Chirac francia elnökkel, a FR3 francia televíziónak adott nyilatkoztában először ismerte el egyértelműen, hogy brit katonákat is felelősség terhel az iraki rabokkal történt kegyetlen bánásmódért.

Teljes mértékben elfogadhatatlannak tartotta az eljárást, és hangoztatta: a bűnösöket a brit katonai perrendtartásnak megfelelően el fogják ítélni. Hozzáfűzte: a visszataszító magatartás azonban nem jellemző az Irakban állomásozó brit haderő katonáinak a többségére.


Amerikában tovább nő a botrány


Eközben Amerikában a Washington Post megszólaltatta az egyik amerikai katonai rendőrnőt is, aki ellen vizsgálat indult a visszaélések miatt – írja a Magyar Hírlap. Sabrina D. Hartman hangsúlyozta: az volt a feladatuk, hogy tegyék pokollá a foglyok életét, törjék meg őket kihallgatás előtt. Az utasítást a katonai titkosszolgálat tisztjeitől, CIA ügynököktől, illetve a kihallgatásokat végző szerződéses polgári alkalmazottaktól kapták.


A védelmi minisztérium ráadásul visszautasította tavaly a hadsereg javaslatát, hogy küldjenek az őrizetesek jogainak tiszteletben tartására ügyelő jogi szakértőt Irakba. A jogtalanságokat meg lehetett volna előzni, ha az Abu Garib börtönben lett volna egy ügyvéd. Ez persze azt nem akadályozta volna meg, hogy kínozzák a foglyokat, ez ugyanis az emberi jogok volt iraki minisztere szerint általános gyakorlat minden amerikai támaszponton.


Abdel-Baszet Turki, aki egy hónappal ezelőtt mondott le, a Le Journal de Dimanche francia hetilapnak adott interjújában elmondta, hogy már tavaly novemberben figyelmeztette Paul Bremert, Irak amerikai kormányzóját a visszaélésekre.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik