Belföld

Egy cseh lap szerint visszaélt a Mol az Unipetrol privatizációs pályázatával

A magyar Mol és a holland-brit Royal Dutch/Shell vegyipari cégek egy tekintélyes cseh hetilap szerint durván visszaéltek az Unipetrol holding magánosítására kiírt pályázattal. A Mol visszautasítja a vádakat.

Mindkét cég visszaélt a privatizációs pályázattal. A jelek szerint egyetlen céljuk az volt, hogy minél több információt szerezzenek meg az Unipetrolról és leányvállalatairól – írja a Týden című vezető cseh hírmagazin e heti kiadásában.

Megjegyzi: a két társaság a tender folyamán több ezer, üzleti titkot érintő kérdést tett fel, s nagy nyomást gyakorolt az Unipetrol vezetésére, hogy ezekhez az adatokhoz hozzájusson.

“A Mol a cseh lap állításait kategorikusan visszautasítja” – mondta az MTI-nek Lukács Bea szóvivő. A Mol igazgatósága az utolsó pillanatban döntött arról, hogy végleges ajánlatot beadja-e, vagy sem, és az adatok elemzése után született meg a nemleges döntés.

Egy ilyen méretű befektetésnél minden esetben rendkívül fontos az adatok pontos ismerete, a Mol-ra is vonatkoznak az adatszobába való belépéskor aláírt titokvédelmi előírások, a cég megismerése azonban természetes és nélkülözhetetlen egy privatizáció, vagy egy felvásárlás során, hangsúlyozta Lukács Bea.

A Týden szerint ugyanakkor különösen a Mol viselkedése emlékeztet a tisztességtelen versengésre. A lap megemlíti, hogy a Mol részt vett az Unipetrolra kiírt első pályázaton, s akkor, akárcsak most, csak az érzékeny információk megszerzése volt a célja.

A Mol ugyanis az Unipetrol komoly regionális vetélytársa. A Mol leányvállalata, a pozsonyi Slovnaft számos üzemanyagtöltő állomást üzemeltet Csehországban. Az üzemanyag nagykereskedésben a cseh piac több mint egynegyedét tartja kezében. Az olcsón megszerzett információk következtében helyzetét nagymértékben megerősítheti.

A magyarok nem voltak restek, s magánosítási csapatukba a BorsodChem vezetőit is beszervezték. A BorsodChem, amely mögött valószínűleg az orosz Gazprom társaság tőkéje áll, a Spolana konkurense.

Bár a Mol és a Royal Dutch/Shell végül is nem tettek kötelező jellegű vételi ajánlatot az Unipetrolra, valószínű, hogy a cseh vegyipari holding jó áron kerül eladásra, s a 63 százalékos állami részvénycsomagot a lengyel PKN Orlen veszi meg. A PKN Orlen 13 milliárd koronát ajánlott fel az Unipetrolért.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik