Belföld

Éjféltől tagok vagyunk – ünnepségek országszerte

Ma éjféltől Magyarország az Európai Unió tagországává válik. Göncz Árpád a hongfolalás jelentőségéhez hasonlította e történelmi eseményt. Országszerte nagyszabású rendezvényekkel ünnepelik belépsünket - írja a Népszabadság.

Ma éjfélkor Medgyessy Péter miniszterelnök útjára indítja a Hősök terén az Időkereket. A csatlakozással befejeződik egy folyamat, amelyről sokat elmond, hogy kezdetét a Göncz Árpád a honfoglaláshoz, Horn Gyula a hetvenes évek végéhez, a nyolcvanas évek elejéhez, Szabad György 1848-hoz, Sólyom László pedig 1989. október 23-hoz köti. Vagyis a legalaposabb megfontolások mellett sem rögzíthető a kezdet, csak a folyamat maga, ahogy az sem látható be, miként és meddig tart a csatlakozás. Történik és történni fog.

Két napon át biztos, hogy az öröm jegyében. A főváros hídjai szökőkúttá, születésnapi asztallá vagy víz felett ívelő rétté válnak, az ország a hagyományos majálist csatlakozási fesztivállá változtatja, az örömök Guinness-könyvébe neveznék rendezvényeiket a szervezők, buliforgatókönyveket írnak maguknak a fiatalok, koccintani készülnek a politikusok. Európa és Magyarország: ma éjféltől együttélésből házasság.


Országszerte ünnepelnek

Szerte az országban lesznek kulturális események, fesztiválok ma és holnap, mint arról lapunk többször is beszámolt, a 721 millió forintos összköltségből 341 millió jut a fővárosi, 380 millió a vidéki programokra – írja a Világgazdaság. A nagyobb városokban és a falvakban is lesznek ünnepi rendezvények, a települések 1198 pályázatára 1083 helyi programot támogat a kormány. A vidéki nagyvárosok közül például Győrben a Győri Ütőegyüttes, majd a Golden Brass Rézfúvós Quintet ad koncertet, Szolnokon a Makám, majd Tolcsvai László hallható, utánuk a Szolnoki Szimfonikus Zenekar ad ünnepi hangversenyt, Salgótarjánban a Benkó Dixieland Band lép fel.

A 7. Budaörs Fesztivál időpontja az idén egybeesik az Európai Unióhoz való csatlakozásunkkal, itt körülbelül 25 település, egyebek között Gödöllő, Biatorbágy, Budakeszi, Törökbálint, Telki, Szentendre művészeit és műkedvelő együtteseit látják vendégül. Holnap pedig egész napos szabadtéri rendezvény lesz a Szabadság út lezárt szakaszán.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik