Belföld

Itt van Európa – és itt is marad!

Május 1-jén és az azt megelőző napon kulturális-szórakoztató invázióval érkezik meg Európa. Budapest gyakorlatilag teljesen lezárt belső városrészeiben reggeltől (másnap) estig egymást érik a programok.

Az Itt van Európa! gyűjtőnév alatt futó eseménysorozat legkiemelkedőbb fénypontjának talán az Időkerék elindítása, a hidak becsomagolása, az Örömóda körkapcsolásos koncertje és a nem EU-konformnak ítéltetett tárgyak nyilvános megszégyenülése ígérkezik. Az uniós csatlakozás napján erős a felhozatal zenei és kulináris rendezvényekből is.

Millenáris Park – Technikás belépő

Legkorábban, április 30-án a budai, II. kerületi helyszín rendezvénysorozata veszi kezdetét, itt már péntek délelőtt 10-től főszerepet kap az új technológiák és az érdeklődők közti interaktivitás. Lesz többek között internet-játszóház, EU-robot, digitális színház, 3D-s hologramos kivetítő, MMS-galéria, sőt éjfélkor lézerkapu is.

Hősök tere – Határtalanul

17 órától Fiatal Európa Koncert fantázianevű európai zenei gálaműsort tartanak, melynek keretében kétszázötven, különféle nemzetiségű európai gyerek ad egyedülálló műsort, majd este 7-től a világzene nagyágyúi következnek: fellép a Ghymes (Magyarország), a Värttinä (Finnország), Shane MacGowan and the Popes (Írország) és Khaled (Franciaország).

 Időkerék számokban

Az Időkerék 8 méter átmérőjű, 2,5 méter széles, vörös gránitból, rozsdamentes acélból és golyóálló üvegből áll, 7 tonna homokot foglal magában, elforgatható, egészében mintegy 60 tonna tömegű köztéri műalkotás. Az idő múlását jelző granulátumok egy év alatt peregnének le a hatalmas homokóra felső részéből az alsóba. Ezt követően a 60 tonnás monstrumot évente átfordítanák a saját tengelye körül.

Az idő urai

Pontban éjfélkor a miniszterelnök és egy vezető európai politikus jelenlétében indul útjára a nyolc méter átmérőjű óriás homokóra, az Időkerék a Műcsarnok mögött, a Felvonulási téren.

Ezt követően ugyanitt reggel hat óráig tart a Merlin Színház Beugró című programja, amely a tíz csatlakozó országot mutatja be.

Dózsa György út – Együtt megyünk!

A cirkuszsátorban 18 órakor kezdődnek a 10 csatlakozó ország zenés-táncos bemutatói. A másnap reggel 7-ig tartó, programban Magyarországot többek között a Kimnowak, a Krétakör és DJ Palotai képviseli, de például a 10 új tagország ifjúsági fúvószenekarai is fellépési lehetőséget kapnak..

Andrássy út – Zenélő padok és euroflaszter

17 órától Európa sétánnyá alakul a Deák tértől a Hősök teréig húzódó sugárút, ahol az európai városi kultúra, public art és köztéri művészet mutatkozik be. Az Oktogon és az Operaház között hatalmas zenélő padokat állítanak majd fel, melyekbe ülve a tagállamok zenéit ismerhetik meg a pihenni vágyók. Ugyanitt európai igazolványt is kaphatnak az érdeklődők, melyet minden tagország „padjánál” lepecsételtethetnek, majd értékes nyereményekre válthatják őket. A Magyar Állami Operaházban este díszelőadás lesz, amelyen egyebek közt felhangzik Beethoven IX. szimfóniájának utolsó tétele, az Örömóda is, az Európai Unió himnusza.

Erzsébet tér – Lomtalanítás

Délután fél hatkor az Erzsébet téri buszpályaudvaron nyitják meg azt a kiállítást, amelyet a Fővárosi Önkormányzat kezdeményezett “Nem visszük magunkkal!” címmel. A kiállítás előtt két héttel meghirdetett helyszínre a budapestiek elvihették azokat a tárgyakat, amelyeknek szerintük nincs helyük Európában. A kiállítás megnyitója után a buszpályaudvar teljes területén láthatóak lesznek az összegyűlt tárgyak legérdekesebbjei. A promenádhangulatról utcazenészek gondoskodnak, további látnivalókról pedig a művészzászlók és a szabadtéri kiállítás szobrainak alkotói.

Hangok és fények

19 órától a Gödör Klub veszi át a stafétát: először az autentikus népzenéé, majd este 10-től az alternatív rocké a terep. Éjfélre felépül az Európa Kapu is, majd fényshow és tűzijáték zárja a napot.

Május 1.

Kossuth tér – Fúvósok és (fel)vonósok

Az ünnepélyes zászlófelvonást 9 órától, míg az Európai Ifjúsági Zenei Programot 9:30-tól kísérhetik figyelemmel a Parlament környékén sétálók. A csatlakozó országokból érkezett ifjúsági fúvószenekarok műsora sok érdekességet tartogat.

Duna-part – Se vége, se hossza

Délelőtt fél tíztől estig lehet megmerítkezni a Duna-parti ünnep forgatagában: a Margit-híd és a Lánchíd között az alsó rakpartokon egymás után sorakoznak majd a nemzetek konyhái, huszonnégy sátorban kínálják az EU-országok jellemző étkeit, valamint a jó hazait is. A lakmározás mellett sok tudnivalóval és szórakoztató programmal is feltöltekezhetnek az érdeklődők – minden sátorban az adott ország nagykövetsége várja a látogatókat élő zenével, országismertetőkkel vagy éppen találkozókkal.

A hangulatra magyar huszáregyenruhás lovasok, lovasfogatok, itthoni és külföldi fúvós- és katonazenekarok ügyelnek a rakpartokat járva, a villamosmegállókban pedig utcazenészek várják a közönséget.

Hidak – Új funkciókkal felruházva

Kreatív felületté változnak hidaink ezen a napon: művészeti csoportok öltöztetik új gúnyába a Lánchidat, az Erzsébet- és a Szabadság-hidat. A Szabadság-híd úttestje hirtelen kizöldül, füves park születik két napra, mindenki örömére. A Lánchíd először a május 1-jén született gyerekek születésnapi reggelijének ad helyet 10 órától, majd déltől speciális kilátóterasszá lényegül át. Közben 11-től azonban már az Erzsébet-híd kerül a figyelem középpontjába: nagyméretű poszterek idézik fel Budapestet, a vizek városát, sőt a híd több pontjáról vízesés ömlik a Dunába egészen másnap estig. 16 órától légifelvonulást, majd fényshow-t szemlélhet a nagyérdemű, majd az Alagútba behúzódva zenés mulatsággal keretezheti a térmuzsikával indított napot.

A38 – Irodalom, nagy adag zenével leöblítve

Egész napos rendezvénynek ad helyet a Petőfi híd budai oldalán horgonyzó A38. A litera.hu Eurovízió című irodalmi programja a magyar kortárs irodalom legjobbjait vonultatja fel, az In-Fusion című zenei műsor pedig Európa kiváló zenekarait mutatja be.

Táncolj át velünk Európába!

Se szeri, se száma azoknak a zenés-táncos forgatagoknak, amelyekkel az Európai Unióhoz való csatlakozást köszöntik a fővárosi művelődési házakban és a szórakozóhelyeken. A dunai hajók, amelyeken vendéglő is van, már jó előre foglaltak, mert innen kitűnően lehet majd látni a hidakon zajló érdekes eseményeket. Az egyik legötletesebb csatlakozási bulit a Duna-parti szállodasornál álló elegáns hajón rendezik. Az első uniós május elseje alkalmából itt nosztalgia estet tartanak, ahol kapható lesz majd kisfröccs, nagyfröccs, Traubi, szőke kóla, barna kóla, kis sör, Hubertus, tojáslikőr, Éva vermuth és rumkóla is. Egy másik Duna-parti állóhajón roma zenekarokat hallgathatunk április 30-án, köztük dél-franciaországiakat, rajastaniakat és kanizsai beás cigány zenészeket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik