Belföld

Tavaly 6,3 milliárd volt a Borsodchem nettó nyeresége

A BorsodChem Rt. kedden tartotta éves közgyűlését. Az előterjesztésnek megfelelően jóváhagyta a 2003. év gazdálkodásáról és működéséről szóló beszámolót, valamint elfogadta a társaság mérlegbeszámolóit és eredménykimutatásait.

A közgyűlés a nemzetközi számviteli szabályok (IFRS) szerint auditált, konszolidált mérleget 178,637 milliárd forintos főösszeggel fogadta el – áll a cég által kiadott közleményben.


Első negyedév

A BorsodChem az év első negyedévében 5,91 millárd forint nettó profitot ért el, 103,2 százalékkal többet, mint a tavalyi év első három hónapjában, míg a nettó árbevétel 3,1 százalékkal 35,32 milliárd forintra növekedett. A nettó profit növekedése az 1,43 milliárd forint deviza árfolyamnyerségnek és annak köszönhető, hogy a táraság a múlt év decemberi tőkeemelés nyomán 2,66 millárd forint pénzügyi nyereséget számolt el. Az előző év hasonló időszakában a BorsodChem 1,25 milliárd forind árfolyamveszteséget könyvelt el. Az üzemi tevékenység eredménye 29,0 százalékkal 3,25 milliárd forintra esett vissza, és az 5,43 milliárd forint adózás, kamatfizetés, rendkívüli tételek és értékcsökkenési leírás előtti nyereség (EBITDA) 19,2 százalékkal maradt el a bázistól.

A csoport a tavalyi évben 131,832 milliárd forintos árbevételt, 6,602 milliárd forintos adózás előtti eredményt és 6,361 milliárd forintos nettó eredményt ért el. A közgyűlés az igazgatóság előterjesztése alapján úgy határozott, hogy a társaság részvényenként 260 forint osztalékot fizet.


Az igazgatóság javaslatára, hogy a társaság részvényeinek, illetve GDR-jainak az ára olyan szinten kerüljön megállapításra, amely pozitív hatással lehet ezen értékpapírok likviditására, a közgyűlés elfogadta a társaság által kibocsátott törzsrészvények névértékének részvényenként 202 forintra történő csökkentését, részvénycsere útján. Ennek következtében minden jelenleg 1010 forint névértékű törzsrészvény helyett öt darab, egyenként 202 forint névértékű törzsrészvény kerül előállításra. (A részvénycsere nem érinti a társaság jegyzett tőkéjének összegét és az egyes részvényesek társaságban fennálló részesedésének értékét sem.)

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik