Belföld

A kockázati alapok 117 millió eurót fektettek be Magyarországon

Összesen 117 millió eurót fektetett be Magyarországon 40 kockázati és magántőke alap 2003-ban, 33 tranzakció során - jelentette ki Tzvetkov Julián, a Magyar Kockázati és Magántőke Egyesület (MKME) elnöke keddi sajtótájékoztatóján Budapesten.

Az MKME elnökének becslése szerint a befektetett tőkéből mintegy 107 millió euró volt külföldi, és mindössze 10 millió euró magyarországi tőke. Tzvetkov Julianh elmondta, hogy a kockázati és magántőke alapok általában 3-5 évre fektetnek be, az átlagos megtérülés 30-35 százalékos. Több magyarországi jogszabályt is módosítani kellene annak érdekében, hogy a magas megtérülésből a magyarországi befektetők is részesüljenek.

Mindenekelőtt alapos módosításra szorul a kockázati tőkealapokról szóló törvény, és módosítani kellene a biztosítókról és a nyugdíjpénztárakról szóló jogszabályt is – mondta. Az egyesületi elnök szerint ha az utóbbiak számára megnyílna a lehetőség arra, hogy portfoliójuknak – amint az az EU-ban szokásos – 1-1,5 százalékát kockázati tőkealapokba helyezzék, néhány éven belül 100 milliárd forintot is elérhetne az az összeg, amelyet ezek az intézmények átlag feletti várható megtérüléssel helyezhetnének ki – mondta az MKME elnöke.

A kockázati tőkealapokról szóló törvény gyakorlatilag nem működik – jelentette ki a Szakács P. Pál, a Martonyi és Kajtár Baker and McKenzie Ügyvédi Iroda partnere. Ezt jelzi szerinte, hogy míg 40 kockázati, illetve magántőke alap rendelkezett 2003-ban magyarországi befektetéssel, közülük magyarországi tőkével működő, magyarországi bejegyzésű mindössze kettő volt, azok is állami tulajdonúak.

Az egyesület véleménye szerint el kellene törölni a kockázati tőkealapokról szóló törvény befektetési korlátozásait, és meg kellene teremteni a hazai bejegyzésű kockázati tőkealapok kedvező adózási feltételeit annak érdekében, hogy azok versenyképesek legyenek nyugat-európai versenytársaikkal. Példák erre a Magyarországon is befektető holland, illetve luxemburgi alapok, amelyek a jó otthoni adózási és egyéb jogszabályok következtében jelentős versenyelőnyben vannak más alapokkal szemben.

A Magyarországon befektető 40 kockázati és magántőke alap összesen mintegy 4 milliárd eurós befektetett tőkével rendelkezik Kelet- és Közép-Európa különböző országaiban. Magyarországon az elmúlt 15 évben eddig 1,6-1,7 milliárd eurót fektettek be kockázati és magántőke alapok 570-580 vállalatba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik