Belföld

Újabb botrány az EU-s rajzfilm körül

Újabb botrány van kibontakozóban a Gát György producer nevéhez fűződő uniós ismeretterjesztő rajzfilmsorozat, a Szerencsi, fel! körül. Az EU-t népszerüsítő rajzfilmekből, még nyolc epizódot tart vissza a gyártó, Gát György tartozása miatt - olvasható a Magyar Hírlap cikkében.

A belügyi és a külügyi tárca által 174 millió forintért rendelt harmincrészes széria készítői közül többen csaknem egy éve várnak járandóságuk egy részére. A gyártás egy részét végző Kecskemétfilm Kft. 7,8 millió forintra vár, ezért a sorozat még vetítetlen nyolc részét nem engedik adásba a köztévénél.

Az Oscar-díjas Rófusz Ferenc vezette konzorcium (Giromédia Kft., Animation.hu Kft. és a Super Fly Films) jóval a tender meghirdetése előtt elkezdte a munkát. Úgy tűnik, mégsem időben, hiszen a Szerencsi, fel! széria 30 epizódjából máig csupán 21 érkezett be a sorozatot már javában sugárzó MTV-hez. Holott a Külügy és Belügy azért írt ki gyorsított tendert, hogy még az uniós népszavazást megelőzően ismeretekhez juthassanak a nézők az Európai Unióról. A Rófuszt ért plágiumvád miatt azonban tovább csúszott a vetítés kezdete, decemberben azonban adásba került a széria. Csakhogy az ügy jelenlegi állása szerint vélhetően a csatlakozás dátumáig sem vetítik le valamennyi epizódot. Az Esély meséje alcímű animáció producere és a jogok tulajdonosa, Gát György ugyanis több forgatókönyvírónak nem fizette ki teljes jussát, továbbá nem fizette ki a szerződésben rögzített teljes összeget a dramaturgnak és az uniós szakértőnek sem, emellett a gyártási munkálatok nagy részét végző Kecskemétfilm Kft.-nek is tartozik.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik