Belföld

Elismeréssel nyilatkoztak Amerikában Draskovics politikájáról

Draskovics Tibor szerint mind amerikai befektetők, mind kormánytisztviselők részéről elismerés fogadta a magyar kormány költségvetési politikáját.

A pénzügyminiszter az IMF és a Világbank tavaszi közgyűlése kapcsán New Yorkban és Washingtonban a magyar piacon érdekelt befektetőkkel és amerikai kormánytisztviselőkkel is tárgyalt.

Draskovics Tibor az MTI-nek telefonon szombatobn, adott nyilatkozatában elmondta: a kormány új költségvetési politikáját rendkívül pozitív fejleménynek tartották, amely jót tesz a növekedésnek és elvezet az export bővülésére és a beruházásokra épülő fenntartható növekedési pályára.

A pénzügyminiszter találkozott többek közt a Goldman Sachs, a Lehman Brothers és a J.P.Morgan Fleming befektetési bankok és – alapok vezetőivel. “A befektetők, amelyek részben magyar állampapírok vásárlói, részben közvetlen befektetéseket hajtanak végre Magyarországon, szintén kedvezően nyilatkoztak a magyar gazdaságban mutatkozó pozitív fejleményekről. Ez azért is lényeges, mert ezek a cégek rendszeresen tesznek közzé elemzéseket és ezek nem mindig festettek hízelgő képet az országról” – mondta.

A külügyminisztériumban folytatott megbeszélésen felmerült a gyógyszerárak kérdése is. “Amerikai részről érthetően az amerikai cégek érdekében emeltek szót. Mi kifejtettük, hogy az árintézkedés az adófizetők és a betegek érdekében volt szükséges, és a magyar kormány méltányos megállapodásra törekszik, amely megvéd az ésszerűtlen költségektől” – mondta a pénzügyminiszter.

Hozzátette: szót emelt annak érdekében, hogy a magyar cégek nagyobb szerephez jussanak az iraki újjáépítésben. Draskovics Tibor elmondta: az amerikai pénzügyminisztérium és az IMF képviselői is elismeréssel fogadták, hogy a magyar kormány és a felügyeleti szervek mindent megtettek, hogy pénzmosás révén a terrorizmus ne juthasson pénzeszközökhöz.

A pénzügyminiszter kifejtette: az euró bevezetésének céldátumát a konvergencia terv közzétételével együtt ésszerű bejelenteni. Az eddigi konzultációk eredményeit egy május elején tartandó konferencián összegzik, és a kormány várhatóan május közepéig alakítja ki végleges álláspontját az ügyben.

“Előtte azonban természetesen konzultálunk a Magyar Nemzeti Bank elnökével és a pártok képviselőivel. A pártokat jövő szerdán tervezem megkeresni” – mondta a pénzügyminiszter.
Draskovics Tibor hangsúlyozta: a program nem az euróról, hanem a gyors és fenntartható gazdasági növekedés megteremtéséről szól, ebben a folyamatban az euró csak eszköz.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik