Belföld

Orosz-olasz gyáravató Putyinnal és Berlusconival

Vlagyimir Putyin orosz elnök és Silvio Berlusconi, Olaszország miniszterelnöke adta át a termelésnek a Merloni olasz háztartásigép-gyártó cég második oroszországi gyárát Lipetszkben.

A mintegy 50 millió eurós befektetéssel létrejött új üzem teljes kapacitással, és ezer dolgozóval, évi egy millió mosógép előállítására lesz képes. A 25 ezer négyzetméteres üzem rekord sebességgel, 12 hónap alatt készült el, nincs messze a Merloni által 2000-ben felvásárolt másik oroszországi hűtőszekrény gyártól, ahol jelenleg 4000 ember dolgozik.

A Merloni elnöke szerint orosz piaci jelenlétük mára már stabilnak mondható, az Indesit, Ariston és Stinol márkáival a Merloni 35 százalékos részesedéssel piacvezető Oroszországban.

Bízva bíztak

“Elsők között bíztunk Oroszországban,” — mondta Vittorio Merloni, a Merloni Elettrodomestici elnöke. „Harminc év alatt 15 ipari létesítményt hoztunk itt létre, s piaci jelenlétünk mára már stabilnak mondható. Szeretnénk jelentős partnere lenni az országnak, ahogy folyamatosan erősíti kapcsolatait Európa többi országával.”


Az új üzem elősegíti a gyártási kapacitás újraelosztását Kelet- és Nyugat-Európa között. Jelenleg a cég gyártásának 86 százaléka Nyugat-Európában zajlik, míg eladásainak csupán 67 százalékát adja ez a régió. Az oroszországi gyár tehát erősíti majd a kedvezőbb növekedési mutatókkal rendelkező keleti piacok gyártási kapacitását – derül ki a Merloni sajtóközleményéből.


Az új mosógépgyár, a 90-es évek elején a Merloni Progetti által létrehozott hűtőszekrény üzem közelében található. 2000-ben a Merloni Elettrodomestici a Novolipetsky Metallurgichesky Kombinat-tól 120 millió dollárért megvásárolta a Stinolt is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik