Belföld

Felkészültek a vállalatok az új uniós belépőknél

Megfelel a várakozásoknak az új uniós belépő országok cégeinek felkészültsége, a korábbi EU-bővítések során sem voltak a vállalatok ennél jobban felkészülve - jelentette ki a gazdasági kamarák uniós szövetsége, az Eurochambres képviselője Brüsszelben.

Egy felmérés szerint a belépő országokban a cégek 12 százaléka teljes mértékben tájékozottnak mondta magát atekintetben, ami a jövendő EU-jogból rá vonatkozik, 57 százalék részben érezte magát tájékozottnak. A tájékozottsági szint a nagy cégeknél általában jobb volt, mint a kicsiknél.

Az Eurochambres főtitkára, Arnaldo Abruzzini szerint a jelenlegi uniós tagországok cégeinél sem garantálható ennél jobb tájékozottsági szint.

A csatlakozó országok cégeinek 59 százaléka derűlátón, vagy nagyon derűlátón ítélte meg saját kilátásait az EU-csatlakozás hatására. Ez lényegesen alacsonyabb arány, mint két évvel ezelőtt, amikor még 69 százalék vallotta ezt. A bővítéstől semmiféle hatást nem váró cégek aránya 20 százalékra nőtt a korábbi 13 százalékról.

A csatlakozási tárgyalásokon elért eredményekkel való elégedettség szintje is csökkent: jelenleg a csatlakozó államok cégeinek csupán 53 százaléka elégedett a tárgyalásokon elért pozíciókkal, szemben a korábbi 58 százalékkal. Mindenekelőtt Csehországban és Lengyelországban csekély az elégedettségi szint, csupán 40 százalék.

Ezzel párhuzamosan nőtt a csatlakozást elutasító cégek aránya is: 5,6 százalékra a korábbi 2,9 százalékról, miközben a belépést helyeslő vállalkozások része 88,7 százalékra csökkent a megelőző 93,3 százalékról.

A felmérésben az idén februártól áprilisig 6 ezer céget kérdeztek meg – Lengyelországból, Csehországból, Szlovákiából, Magyarországról, Szlovéniából, Észtországból, Lettországból, Litvániából, illetve a 2007-ben csatlakozni készülő Bulgáriából és Romániából – ebből 4100 válaszolt a feltett kérdésekre. A vizsgálatba bevont cégek 63 százaléka 50-nél kevesebb alkalmazottat foglalkoztat, 13 százaléka pedig 250 feletti létszámot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik