Belföld

A lengyel ipari termelés 23,8 százalékkal nőtt márciusban

Márciusban a lengyel ipari termelés 23,8 százalékkal haladta meg a tavaly márciusi szintet - közölte a lengyel statisztikai hivatal szerdán.

Szezonális kiigazítással 1 százalékkal volt magasabb az ipar teljesítménye a februárinál, és 17,5 százalékkal a tavaly márciusinál.

A legnagyobb emelkedést a feldolgozóipar mutatta, éves szinten 28 százalékot, az első negyedben – a tavalyi utolsó negyedhez képest – 23,7 százalékot. Az autóipar ezen belül is kiugró teljesítményt mutatott: 74 százalékos növekedést tavaly márciushoz képest. Ugyanakkor 0,6 százalékkal visszaesett a ruházati és bőripari termékek gyártása.

Március jó hónap volt a lengyel építőipar számára is: az építőipari cégek teljesítménye 6,3 százalékkal nőtt tavaly márciushoz képest, miközben az első negyedben 4,3 százalékkal csökkent a termelése.

A lengyel gazdasági konjunktúra motorja elemzők szerint továbbra is az export, miközben a belföldi kereslet is nőtt a negyedben.

A termelői árak márciusban 4,6 százalékkal haladták meg egy évvel korábbi szintjüket. Gazdasági szakértők az idei első negyedben 5,5-6,3 százalékos éves szintre vetített GDP-növekedési ütemet várnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik