Belföld

A szaúdiak előbb tudtak Irak lerohanásáról, mint az USA külügyminisztere?

Szaúd-Arábia előbb tudott az Irak elleni támadásról, mint az amerikai külügyminiszter - ezt állítja Bob Woodward új könyve. A Pulitzer-díjas amerikai újságíró robbantotta ki a Watergate-botrányt, s most érdekes kapcsolatokról írt a szaúdiak és a Bush-család között.

A könyv kapcsán a BBC emlékeztet arra, hogy a Bush család régi, meghitt viszonyban van a szaúdi uralkodó famíliájával. Bushék ugyanis régebben igen aktívak voltak az olajüzletben, illetve korábban az idősebbik George Bush alighanem CIA-igazgatóként és amerikai elnökként is szoros kapcsolatokat tarthatott fenn az arab vezetőkkel.

Ugyanakkor most Szaúd-Arábia washingtoni nagykövete cáfolta azt, hogy az olajár rögzítéséről titkos tárgyalásokat folytatott volna a jelenlegi amerikai elnökkel, az ifjabbik George W. Bush-sal. Mindez annak kapcsán merült fel, hogy Bob Woodward könyvében utalt arra: tárgyalások kezdődtek azért, hogy az arab ország többlettermelésével nyomja le a nemzetközi olajárakat a novemberi amerikai választások előtt. Ezzel is segítené Szaúd-Arábia az ifjabbik Bush választási esélyeit.

Ugyanakkor Szaúd-Arábia washingtoni nagykövete, Bandar herceg cáfolta Woodward állításait, illetve azt mondta, hogy ugyanolyan tárgyalásokat folytatott George W. Bush-sal, mint a többi amerikai elnökkel, szintén választások előtt. Így például a demokrata elnökök közül Carterrel 1979-ben és Clintonnal 2000-ben is hasonló eszmecserét folytatott. A nagykövet egyébként nem véletlenül utalhatott ezekre a tárgyalásokra: immár húsz éve vezeti a szaúdi diplomáciai kirendeltséget az amerikai fővárosban, így Bandar herceg az összes amerikai elnököt ismerhette.

Bandar azt is cáfolta, hogy előbb tudott volna az Irak elleni támadásról, mint Colin Powell amerikai külügyminiszter.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik