Belföld

Az MKIK a kötelező standolás megszüntetését akarja

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) Idegenforgalmi Kollégiuma a standolási kötelezettség megszüntetését, ennek értelmében a jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól szóló törvény módosítását szorgalmazza - közölte az MKIK Idegenforgalmi Kollégiuma kedden az MTI-vel.

A kamara közleménye szerint egyetértenek a vendéglátásban működő szakmai szervezetek kezdeményezésével és az idegenforgalomban érintett valamennyi vállalkozó nevében tiltakozásukat fejezik ki a standolási kötelezettség bevezetése ellen.

A jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól szóló törvény augusztus 1-jétől standolási kötelezettséget ír elő minden vendéglátó vállalkozás részére a röviditalra, sörre, borra és pezsgőre.

A kamara szerint ez azt jelenti, hogy a vendéglősöknek, kereskedőknek naponta többször a szállítóik és azok telephelyei szerint számba kell venniük és pontos nyilvántartást kell vezetniük arról, hogy üzletükben mikor, miből, mennyi italt értékesítettek és mennyi a napi zárókészlet.

A közlemény emlékeztet arra, hogy a törvény előterjesztői a standolási kötelezettséget a borhamisítók elleni hatékony eszközként próbálták meg a parlamenttel elfogadtatni.

“A törvény beterjesztését nem előzte meg szakmai egyeztetés, így az ezzel kapcsolatos észrevételeket sem lehetett megtenni, noha a szakmai észrevételeket a Magyar Vendéglátók Ipartestületének kezdeményezésére 2004. februárjában az Országgyűlés Idegenforgalmi Bizottsága tárgyalta és azzal egyetértett” – áll a közleményben.

Az MKIK közölte: alkoholtermékek műszakonkénti leltározása sem a világ bortermelő országaiban, sem pedig az EU-ban nem gyakorlat. A hamis bor forgalmazásáért a bortermelők tartoznak felelőséggel. Standolási kötelezettség a világ egyetlen országában sincs. A borhamisítás elleni küzdelemben a vonatkozó szabályok betartására a hatékony ellenőrzés jelent védelmet.

A magyar jogi szabályozás szerinti standolási kötelezettség a vendéglátásban egyes helyzetekben fizikailag kivitelezhetetlen, így például a hordós sör, koktél készítés, fogadások, partik italválasztéka esetén.

A kamara szerint a jogszabály esetenként szakszerűtlenségre kényszerít, az italok minőségében pedig károsodást okoz. Emellett hátráltatja a pincérek szakmai munkáját, több munkaerőt és adminisztrációt követel, amely további költséggel terheli meg a vállalkozásokat.

“A törvényi kényszer a magyar turizmusban olyan negatív következményekkel járhat, ami nemcsak a vendégek számára nyújtott kínálat beszűkülését jelentheti, de a tisztességes magyar bortermelőknek hosszabb távon értékesítési gondot is okozhat” – áll a közleményben.

A kamara szerint a rendelet miatt egyebek mellett a hazai borokat a vendéglátás nem fogja az eddigiekhez képest kiemelten szerepeltetni, minimálisra szűkül az üzletek italválasztéka.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik