Belföld

Igent vagy nemet vár az MSZP Orbántól

Három kérdésre vár három egyértelmű választ három napon belül Orbán Viktortól az MSZP –számol be Népszabadság a párt vasárnapi sajtótájékoztatóján elhangzottakról.

A szocialisták arra kíváncsiak, hogy a Fidesz elnöke támogatja-e Magyarország európai uniós csatlakozását, akar-e szigorítani az abortusz jelenlegi szabályozásán, illetve tartja-e magát egyház és állam szétválasztásának alkotmányos alapelvéhez.

Lendvai Ildikó frakcióvezető azzal indokolta a kérdéseket, hogy az utóbbi időben a Fidesz részéről „zavaros, válasz nélküli, ellentmondásos” nyilatkozatok láttak napvilágot e témákban. (Egy lakossági fórumon a volt miniszterelnök többes szám első személyben beszélt az EU-ra nemmel szavazókról, egy konferencián pedig úgy fogalmazott: felvetődik, vajon helyes-e, hogy egy állapotos nő rendelkezzen saját teste felett.)

A Magyar Nemzetet idézve Lendvai Ildikó úgy vélekedett: a Fidesz választási taktikája a „szájzár”, vagyis a kényes kérdésekről június 13-ig, az európai parlamenti választásokig nem beszélnek. A szájzártaktika célja ezekben a kérdésekben az, hogy megőrizze a Fidesz szavazótáborában az EU-ellenes, a jobboldali radikális és a szélsőkonzervatív szavazókat – jelentette ki Lendvai Ildikó. A frakcióvezető szerint a három kérdésre mindeddig azért nem született válasz, mert „a Fidesznek fontosabb a szavazat-maximalizálás; mint az őszinteség”. „Elvárjuk, hogy Orbán Viktor ne kerteljen tovább, válaszoljon igennel vagy nemmel. Ha pedig tartja magát a szájzárhoz, akkor bólintson” – tette hozzá a politikus.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik