Belföld

EU-kampányt kezdett az APEH

Az Európai Unión belüli kereskedelem kötelező feltételeként előírt közösségi adószámot eddig több mint 22 ezer adózó kérte meg - közölték az APEH csatlakozási kampánynyitóján Kecskeméten.

Király László György, az APEH elnöke a csatlakozás kapcsán életbe lépő változások ismertetésére indított országos kampány kecskeméti megnyitóján közölte: “nincs türelmi idő, május elsejétől élesbe fordulnak a dolgok”. Az új szabályok ismertetésére az APEH az ország minden megyéjében ismeretterjesztő sorozatot indított. Ezenkívül az ügyfélszolgálati irodákban szórólapokról is tájékozódhatnak az adózók.

Király László György a tanácskozást követően az MTI érdeklődésére elmondta: országosan 1,2 millió a vállalkozások száma, de közülük nagyon sok a mikrovállalkozás és több mint 80 ezer az úgynevezett evások köre. Az egyszerűsített adóbevallást választók nem kereskedhetnek az európai uniós országokkal, ha erre szeretnének vállalkozni, akkor ki kell jelentkezniük az eva hatálya alól.

Az APEH elnöke a kötelező közösségi adószámon túl az egyik legfontosabb változásként emelte ki az áfa-bevallás új szabályait. Rámutatott: a Magyarországról uniós országba irányuló export után a magyar vállalkozónak nem kell áfát fizetnie, az import termék után pedig a belföldi áfa-kulcs alapján kell adóznia. A negyedévenként kötelező áfa-bevallás alapján az adózó ugyanabban a bevallásban már levonhatja azt az áfát, amelynek visszaigénylésére jogosult. Eddig az adózónak meg kellett előlegeznie a visszaigényelhető áfát, amit most lényegében ugyanazzal a bevallással levonhat.

Az országos tájékoztatási sorozatot az APEH a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával közösen indította. Az ismertetésekbe rövidesen bekapcsolódnak a vám- és pénzügyőrség, illetve a statisztikai hivatal munkatársai is – mondta el Király László György. Az APEH elnöke hangsúlyozottan tért ki arra, hogy a vámhatárok megszűnése miatt a termékek május elsejétől mindenfajta adminisztratív kötöttség nélkül szabadon mozoghatnak, de minden tagállam számára kötelező lesz közvetlenül a forgalmazó cégektől az uniós piacon belüli kereskedelemre vonatkozóan adatokat gyűjteni. Ebből adódóan az unió egységes piacán belül kereskedő vállalkozóknak a negyedéves áfa-bevalláson túl havonta adatszolgáltatást kell adniuk. Ennek elmulasztása ugyanolyan szankciókat von maga után, mint az adóbevallás hiánya.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik