Belföld

Egyre több amerikai jön Európába

Nő az Európába utazó amerikaiak száma, Magyarország iránt is megnövekedett az érdeklődés - mondta Mike Daly, a Collette Vacations, az Egyesült Államok tíz legnagyobb utazásszervező vállalata közé tartozó cég alelnöke Budapesten, sajtóbeszélgetésen.

A Collette Vacations Budapesten tartja értékesítési értekezletét április 13-18. között. A rendezvényre a cég 84 munkatársa érkezett az Egyesült Államokból, Kanadából és Nagy-Britanniából. Mike Daly elmondta, hogy az amerikaiakat már nem befolyásolják annyira az Európából érkező esetleges negatív hírek, amikor utazásaikat megtervezik. Példaként említette a március 11-i madridi merényleteket, amikor a Colette Vacations európai útját lemondták, ám ugyanazok az utazók jövő évre lefoglalták a hasonló utat.

Kevin Kramich, az amerikai utazásszervező másik alelnöke elmondta, hogy a budapesti értékesítési értekezlettől az amerikai beutazók 30-40 százalékos növekedését várják, de akár 100 százalékos emelkedés is elképzelhető. Az elmúlt években a Colette Vacations átlagosan évi ezer turistát utaztatott Magyarországra. Zömmel az 50 év fölötti korosztályból kerülnek ki ügyfeleik, ezért rendkívül fontos, hogy egy-egy országgal elégedettek legyenek, mert a nyugdíjas körökben a jó hír gyorsan terjed.

Az 1918-ban alapított, családi tulajdonban lévő, nem tőzsdei Colette Vacations Magyarországra, Csehországba és Lengyelországba szervez kombinált utakat. A társaság vezetői elmondták, hogy rendkívül elégedettek turistáik a magyarországi útjaikkal, a “magyar egyediséget” emlegetik visszatértük után.

Zsámboky Gábor, a Magyar Turizmus Rt. New York-i külképviseletének munkatársa a sajtóbeszélgetésen elmondta, hogy a 2000. évet alapul véve, amikor a turizmus fellendülőben volt, az idei magyarországi helyfoglalások a 2000. éves szint 75 százalékát érték el április közepéig, bizonyított, hogy visszatér az amerikaiak utazási kedve.

A KSH adatai szerint tavaly az Amerikai Egyesült Államokból 304 ezren érkeztek Magyarországra, ez 10 százalékos csökkenés az előző évhez képest.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik