Belföld

Három napja gyengül a forint – 254 forint közelében az euró

Két-három napja folyamatosan gyengül a forint, a befektetők a dollár erősödésével párhuzamosan átrendezik portfólióikat és profitot realizálnak. A FigyelőNet által megkérdezett elemzők szerint természetes korrekcióról van szó , a forint a 250-255-ös euróval szembeni sávban is kellően erős még.

Csütörtökön is folytatódott a hét elején megkezdődött forintgyengülés. Az eurót csütörtökön 16 óra után 253,85/95 forinton jegyezték a bankközi devizapiacon, csaknem 2,50 forinttal erősebben a szerda délutáni 251,40/65 forintos árfolyamnál. A forint 10,08 százalékon állt az intervenciós sáv erős oldalán, 84 ponttal gyengébben, mint szerda délután.


Az euró reggel 253 forint körül nyitott és a kereskedés első fél órájában erős forgalomban 253-253,50 forint között ingadozott, majd délutánra enyhén erősödött. A bankközi piacon arra számítanak, hogy az elmúlt napokban lezajlott korrekció után a jelenlegi szinten stabilizálódik az árfolyam.


A dollárt csütörtökön délután 212,45/65 forinton jegyezték, szemben a szerda délutáni 211,25/45 forintos árral. A forintpiacon az overnight kamatok 12,00/20 százalékon álltak délután, szinte azonosan a szerda délutáni 12 százalék körüli szinttel.


Elemzők szerint a vártnál kedvezőtlenebb folyó fizetési mérleg, a napokban felerősödött terrorveszély, valamint a lengyel zloty szerdai begyengülése érezteti hatását.


Németh Dávid, az ING Bank elemzője szerint természetes reakcióról van szó, a befektetők a dollár erősödésével párhuzamosan átrendezik a portfólióikat és realizálják a profitot. A gyengülés azonban nem drámai, sőt inkább eddig volt túl erős a hazai valuta – vélte az elemző. Jó jel, hogy a csütörtöki kötvényaukciók többszörös túljegyzés mellett zajlottak le, és a forint még a 250-255-ös sávban is erősnek számít.


Amennyiben csak néhány napos és néhány százalékos korrekcióról van szó – tette hozzá Németh Dávid -, úgy annak nem lesz kihatása a részvénypiacra.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik