Belföld

EU-vészhívószám: 112

Amennyiben valaki tárcsázza a 112-es segélyszámot, az unió vezetékes és mobiltelefonszolgáltatóinak akkor is pontosan meg kell határozniuk, hol található a bajba jutott polgár, ha az egy szót sem szól - áll a Népszabadságban.

Az unió távközlési cégei – így májustól a magyarok is – 2004 végéig kaptak haladékot, hogy technikailag felkészüljenek arra: a 112-es segélyszám hívásakor pontosan meg tudják adni a bajba jutott előfizető tartózkodási helyét a mentőknek, a rendőrségnek, a tűzoltóknak vagy a katasztrófavédelemnek. A Népszabadság úgy tudja, a Belügyminisztérium heteken belül elkészíti azt a dokumentumcsomagot, amelyben összefoglalja az érintett szervek igényeit.


Az uniós szabályozás szerint az EU-ban mindenütt biztosítani kell, hogy a 112-es globális segélykérő számot az összes telefon-előfizető ingyen fel tudja hívni, illetve az állam kötelessége, hogy a hívást továbbirányítsák a mentőkhöz, a rendőrséghez vagy éppen a katasztrófavédelemhez. Ennek akkor is működnie kell, ha egy autóbaleset áldozatának már csak annyi ereje van, hogy megnyomja a 112-t, de már nem képes elmondani, hol történt a szerencsétlenség. Az EU-szabályok éppen ezért írják elő: a telefoncégeknek képesnek kell lenniük arra, hogy megmondják: hol található a segítségre szoruló.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik