Belföld

Cserebere és ejnye-bejnye a sörpiacon

Aligha ijednek meg a Heineken tulajdonosai a Tebész most bejelentett amszterdami kisrészvényesi felszólalásától. Tavaly ilyenkor a dél-amerikai piacot cserélték balkáni pozíciókra.

A Tőzsdei Egyéni Befektetők Érdekvédelmi Szövetsége (Tebész) megvásárolta a holland Heineken N.V. söripari társaság egy darab részvényét a múlt héten. Az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint a vásárlást a Tebész hivatalos számlavezetője, a Concorde Értékpapír Rt. a Deutsche Börse-n 33,43 eurós árfolyamon bonyolította le. A tranzakcióval a Tebész – alapszabályának megfelelően – külföldre is kiterjesztette a magyar kisrészvényesek érdekképviseletének eszköztárát.


Felszólalnak Amszterdamban


A holland Heineken N.V. részvényét a Tebész azért vásárolta meg, hogy annak birtokában képviselője hivatalosan jelen lehessen a társaság április 29-én, Amszterdamban tartandó közgyűlésén. Ott ugyanis kérdéseket kíván feltenni a magyarországi Brau Union Hungária Sörgyárak Rt. bekebelezését folytató cég legfelsőbb vezetőinek.

A szervezet álláspontja szerint “e kérdésekből a holland társaság részvényesei megismerhetik majd a nem csak a magyar, de az Európai Unió szabályozását is teljesen figyelmen kívül hagyó Heineken csoport magyarországi tevékenységét és a magyar kisrészvényesekkel vívott háborújának fontosabb eseményeit. Így értesülni fognak a Heineken N.V. részvényesei – a cégvezetők eddigi félrevezető hollandiai tájékoztatásával szemben – arról az eddig körülbelül 1 millió euróra tehető veszteségükről is, amit az amszterdami igazgatóság jogsértésekhez mindenáron ragaszkodása miatt kénytelen elkönyvelni a magyar kisrészvényesekkel vívott háborúja eddigi “költségeként” a holland részvénytársaság.”


A PSZÁF nem találta aggályosnak a Brau bekebelezését 


Nem most kezdi a Tebész a Heineken elleni „hadakozást”, inkább arról van szó, hogy a honi jogorvoslati lehetőségek kifulladását követően, most a társaság „legérzékenyebb” pontján kíván nyomást gyakorolni. Teszi ezt azt követően, hogy a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) már márciusban további intézkedés alkalmazása nélkül megszüntette a Brau Union Hungária Sörgyárak Rt. felvásárlásával kapcsolatos államigazgatási eljárást.

Az ügy előzménye, hogy az Amstel felvásárlási ajánlatot tett a Brau részvényeire, amelyet a PSZÁF még tavaly októberben jóváhagyott. Később azonban felmerült, hogy egy tavaly decemberi szállítási szerződés alapján az idén januártól az Amstel Rt. termékeit a Brau kereskedelmi rendszerében fogják értékesíteni. A PSZÁF ezért az idén január 14-én felszólította a Brau Union Hungária Sörgyárak Rt.-t, hogy a közötte és az Amstel Sörgyár Rt. Magyarország között 2003. december 29. napján létrejött szállítási szerződést teljes terjedelmében haladéktalanul küldje meg a felügyeletnek. Az ügyben ügyfélként lépett fel a Tebész, s sikerült kiharcolnia, hogy betekinthessen a PSZÁF-eljárás irataiba.


Kontinensnyi piacokat cserélnek


A Heineken tulajdonosai vélhetően aligha lepődnek majd meg a Tebész képviselőjének tervezett amszterdami felszólalásán. Annál is kevésbé, mert néhány hónappal ezelőtt a horvát Karlovacka sörgyár többségi részének megszerzésekor a „nemes egyszerűséggel” a dél-amerikai sörpiacról „mondtak le” a Luksic-csoport balkáni pozícióiért cserébe. A Karlovacka korábbi tulajdonosa a Luksic-csoport, amely a chilei és az argentin sörpiacon érdekelt, komolyan aggódott a Heineken dél-amerikai tervei miatt. A Közép-Európában megtelepedett Heinekennek pedig fontosabb terjeszkedési cél volt a horvát söripar zászlóshajója, mint a bizonytalan tengerentúli piac.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik