Belföld

A mezőhegyesi ménes állami tulajdonban maradna

A Mezőhegyesi Állami Ménesbirtok Rt. tervezett magánosítását követően is állami tulajdonban maradna a ménes, a lovarda, a műemléki épületek és az ezekhez tartozó vadászati, turisztikai és erdészeti üzletág - közölte szerdán az MTI-vel a térség szocialista országgyűlési képviselője annak kapcsán, hogy az MDF bírálta a privatizáció tervét.

“Privatizációra az Állami Ménesbirtok Rt. azon része kerül, amely a mai modern mezőgazdaságot képviseli, ilyen a szántóföldi növénytermesztés a meglévő mintegy nyolc és félezer hektárral, valamint a hozzá tartozó öntözőrendszer és az 1600 darabos szarvasmarha állomány” – mondta Karsai József.

Hozzátette: a társaság ezen részének privatizációját egyebek mellett az indokolja, hogy az unió nem támogatja azokat a gazdaságokat, ahol az állami tulajdon aránya meghaladja a huszonöt százalékot, így, ha a ménesbirtok nem kerülne magánkézbe, akkor a társaság évente 4-500 millió forint földalapú támogatástól esne el. Ekkora versenyhátrány a piacon ledolgozhatatlan – hangsúlyozta Karsai József.

A képviselő elmondta, véleménye szerint “nyűg” az állami gazdaságok irányítása az ÁPV Rt. számára, mert ott már nem dolgozik megfelelő számú szakértő a mezőgazdasági területen. Az ÁPV Rt.-nek április 30-ig kell kiírnia a ménesbirtok nyílt privatizációs pályázatát. A magánosítás során előnyt élveznek a dolgozók és azok a mezőhegyesiek, akik a menedzsment vezetésével a részvények 51 százalékának megszerzése érdekében konzorciumot hoznak létre.

A fennmaradó 49 százalék üzletrészt pedig olyan szakmai befektető vásárolhatja meg, amelyik garantálja a termelés folytatását és a dolgozók legalább hároméves további foglalkoztatását. A tulajdonlás szabályozásának fontos része lesz, hogy a menedzsment által alakított konzorciumon belül a tulajdonosok külső vevőnek nem adhatják el részvényüket, hanem csak egy másik mezőhegyesi dolgozónak. Ezzel a külső tulajdonszerzést kívánják megakadályozni.

“A ménesbirtok jelenlegi 650-670 dolgozójából megközelítőleg 200-250-en maradnak az állami tulajdonú részen, a többiek pedig a magánosított gazdaságban dolgoznak majd” – mondta Karsai József. Az MDF kifogásolja a Mezőhegyesi Állami Ménesbirtok Rt. tervezett privatizációját – közölte Medgyasszay László MDF-es képviselő keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

A kormány március 24-én határozott az állami tulajdonban lévő agrártársaságok, köztük a Mezőhegyesi Állami Ménesbirtok Rt. privatizációs koncepciójáról. Ennek értelmében az ÁPV Rt. úgy értékesíti a birtokot, hogy a lótenyésztési üzletágra és az ehhez kapcsolódó vagyonelemekre 2005 végéig tartó vételi opciót tart fenn – közölte. A részvénytársaságot a ménessel együtt értékesítik – tette hozzá Medgyasszay László.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik