Belföld

Irak: Bush szerint Amerika nem imperialista

Amerika nem hátrálhat, mert az iraki küldetés kudarca beláthatatlan következményekkel járna - mondta Bush elnök, aki szerint az USA nem imperialista hatalom, és ezt Japán és Németország is tanúsíthatja.

Bush szerint Amerika iraki kudarcát valamennyi ellensége ünnepelné, gyengeségét, hanyatlását hirdetné s gyilkosok új nemzedékét toborozná. Beláthatatlan hatásúnak nevezte az elnök azt, hogy ha Amerika kudarcot vallana Irakban. Ugyanakkor a BBC szerint Bush először tett említést arról, hogy ENSZ-határozatot kellene hozni Irak újjáépítéséről. Ezt a folyamatot korábban az USA szerette volna – az általa megválogatott szövetségeseivel együtt – irányítani.


Nem vietnami a helyzet


Bush elnök kérdésre válaszolva úgy ítélte meg, hogy félrevezető az iraki helyzetet az egykori vietnamihoz hasonlítani. Ugyanakkor az elnök hozzátette, hogy amennyiben szükséges további csapatokat küld az arab országba.


Aggasztó közvélemény-kutatások

A BBC szerint növekszik az esélye annak, hogy az iraki helyzet eszkalálódása Bush újraválasztási reményeit szertefoszlathatja. A Newsweek magazin közvéleménykutatása szerint az elnök iraki politikáját a megkérdezett amerikaiak 51 százaléka elutasítja. S csupán 44 százalékuk támogatja. 

Mint ismeretes, a vietnami kudarcot utóbb hadtörténészek azzal indokolták, hogy az Egyesült Államok soha sem rendelkezett megfelelő erővel a “helyzet kezelésére” a térségben. Vietnamban hatvanezer amerikai katona vesztette életét, s Edward Kennedy szenátor a minap Irakot “Bush Vietnamjának” nevezte. Bár az összehasonlítás emberéletben nehéz, mindez egyelőre túlzásnak tűnik, hiszen mostanáig 670 főt veszítet az amerikai hadsereg Irakban.


Az elnök ígéretet tett arra, hogy a hatalmat június 30-án átadják a helyi erőknek Irakban. (Hogy kiknek pontosan, az nem derült ki Bush szavaiból.)


Irakban “viszonylagos nyugalom van”


Bush szerint Irak most nehéz időket él, de az országban nincs polgárháború, sem népfelkelés, az erőszak szélsőséges elemek kísérlete a hatalom megragadására. Az ország nagy részén viszonylagos nyugalom van, és az irakiak nagy többsége elutasítja az erőszakot és a diktatúrát. Az elnök felszólította Muktada asz-Szadr radikális síita vallási elöljárót, hogy számolja fel illegális milíciáját és feleljen az ellene felhozott vádakra – írja az MTI.

Az elnök szerint az iraki büszke nép, amely nem támogatja a vég nélküli megszállást, de nem támogatja Amerika sem, mivel nem imperialista, hanem felszabadító hatalom, amit Japán vagy Németország is tanúsíthat.


Megkerülte Bush a szeptember 11-ére vonatkozó kérdéseket

Az elnököt kétszer is megkérdezték, úgy érzi-e, hogy személyes felelősség terheli a 2001. szeptember 11-i egyesült államokbeli terrortámadásokért, illetve gondolja-e, hogy bocsánatkéréssel tartozik a nemzetnek azért, amiért nem sikerült megakadályozni a gépeltérítő terroristákat a csaknem 3000 halálos áldozatot követelő tettük elkövetésében.

Az elnök kitérő válaszában úgy fogalmazott, hogy bánat tölti el a hihetetlen emberélet-veszteség miatt, és a múltba visszatekintve vannak dolgok, amelyekről úgy gondolja, bárcsak megtették volna. Utólag azonban könnyű okosnak lenni. A másik alkalommal Bush elnök azt mondta, hogy ha sejtelme lett volna róla, hogy terroristák repülőgépeket akarnak épületeknek vezetni, eget és földet megmozgattak volna az ország védelmében. Éppúgy, mint ahogy most a további támadások megakadályozásán munkálkodnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik