Belföld

A csatlakozás új adózási feladatok elé állítja az APEH-et

Az Európai Unióhoz való csatlakozás következtében az adóhivatal és az adózók számára új feladatot jelentő önbevallásos áfa rendszerről tartott előadást az APEH elnöke.

Elsősorban az Európai Unión belüli kereskedelem jelent új feladatot, hiszen megszűnnek a vámhatárok, ugyanakkor továbbra is fennmarad az egyes országok eltérő áfa rendszere. Nincs arra lehetőség, hogy a korábbi szabályok szerint a vámmal együtt, kivetéssel fizessék meg az import áfát az adózók, egy teljesen új rendszer lép be. Az általános forgalmi adó megállapítása önbevallásos alapon történik.

A fő szabálya az, hogy az európai uniós partnerek közötti kereskedelemben az értékesítő áfa nélkül értékesít, a vásárló pedig a saját országa szerinti áfa-kulcsok szerint fizeti meg az áfát. A rendszer megfelelő működése érdekében külön összesítő jelentés készül minden országban az uniós kereskedelemről, amelyeket az adóhivatalok feldolgoznak, és az adatokat egymás között kicserélik.

Az APEH elnöke szólt a csatlakozás kapcsán történő szervezeti változásról is, amely egy központi kapcsolattartó iroda létrehozását jelenti. Ennek a feladata lesz, hogy a 24 tagország adóhivatalával tartsa a kapcsolatot, és az adatcserét lebonyolítsa.

A rendezvény kapcsán újságíróknak nyilatkozva az APEH dolgozók első negyedéves jutalmának felfüggesztését firtató kérdésre a szervezet elnöke közölte: folyamatos tárgyalásokat folytatnak a Pénzügyminisztériummal.

Reális lehetőséget lát az év végi eredményarányos jutalom teljesíthető feltételeire – mondta. Ugyanakkor hozzátette: keresik a módját, hogy a következő negyedév végén, “ha nem is a megszokott mértékben”, de jutalmat fizethessenek a dolgozóknak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik