Belföld

Civilek és zarándokok estek áldozatul Irakban

Újabb tizenöt iraki halt meg péntekre virradó éjjel a közép-iraki Kerbelában a síita felkelők és a nemzetközi koalíció katonái közötti harcokban. Hat iráni zarándokot lelőttek egy lengyel katonai ellenőrző pontnál.

Kerbelában szerda éjszaka óta zajlanak összetűzések lengyel és bolgár katonák, illetve a Muktada asz-Szadr radikális iraki síita vezető fegyveresei között. A síita szent városba a héten több százezer zarándok – köztük sok iráni – érkezett egy síita ünnepre.

Paul Bremer, az amerikai közigazgatás vezetője arra figyelmeztette a muzulmán zarándokokat, hogy az amerikai és iraki biztonsági szervek nem tudják garantálni biztonságukat.

Irak különböző pontjain közben külföldi civileket ejtettek foglyul a felkelők. Egy eddig ismeretlen szervezet a náluk lévő három japán életéért cserébe azt követeli, hogy Tokió vonja ki katonáit Irakból. Koidzumi Dzsunicsiro japán kormányfő ezt határozottan visszautasította.

Japán amerikai felkérésre 550 katonát vezényelt a dél iraki Szamávába, nem harci feladatokra, hanem az újjáépítés segítésére. A dél-koreai külügyminiszter is azt nyilatkozta, országa kitart amellett a szándéka mellett, hogy háromezer katonát vezényel Irakba, annak ellenére, hogy hét dél-koreai állampolgár van iraki túszejtők rabságában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik