Belföld

Kevesebb jut a műemlékek felújítására

Az elmúlt évinél szerényebb keretből gazdálkodhat a műemlékekért felelős Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH), de az évek óta következetesen gyakorolt felújítási rendszeren nem változtat a hivatal - mondta a KÖH elnöke.

Évek óta következetesen viszünk végig megkezdett felújítási programokat, ez idén is így lesz, de némileg szerényebb keretek között a költségvetési takarékossági intézkedések miatt – mondta Varga Kálmán.

Ismertetése szerint a hivatal és szakmai intézménye, a Műemlékek Állami Gondnoksága (MÁG) saját hatáskörben 881,8 millió forintos keretet használhat fel az idén műemlékek helyreállítására. Az ez évi költségvetés tervezésekor még 1,2 milliárd forintra számítottunk – mondta Varga Kálmán. Tavaly egymilliárd forintot költhettek felújításokra.

A fertődi Eszterházy-kastély tavaly kezdett rekonstrukciójára az idén 550 millió forint jut, kevesebb mint amennyit a hivatal eredetileg szeretett volna. A keszthelyi Festetics-kastély felújítására, a XVIII. századi lóváltó állomás helyreállítására 25 millió forintot költenek – sorolta.

A MÁG kezelésében lévő 18 műemlékek állagmegóvására, rekonstrukciójának folytatására európai uniós pályázati pénzek felhasználásával együtt 106,8 millió forint fordítható. Varga Kálmán megjegyezte: a KÖH folytatja az Árpád-kori kistemplomok felújítását (76 millió forint), a rekonstrukció szempontjából “mostoha sorsúnak” nevezhető népi műemlékek felújítását is (58 millió forintos keret).

A hivatal munkájának szempontjából újdonság, hogy részben a KÖH forrásaiból, részben pedig a hivatal javaslata alapján elosztott minisztériumi forrásból támogatják a határon túli magyar műemlékek felújítását – tette hozzá. Erre az idén összességében 90 millió forint jut. A KÖH elnöke megjegyezte: a hivatal a hatósági jogköréből adódó úgynevezett kényszer-helyreállítási feladatokra 50 millió forintot különített el.

A magyar világörökségi helyszínek külső-belső információs táblarendszerének kialakítására három minisztérium – a gazdasági, a környezetvédelmi és a kulturális – 70 millió forintot ad a KÖH-nek – mondta Varga Kálmán.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik