Belföld

Megtalálták Saint-Exupéry repülőjének darabjait

Eltűnése után csaknem hatvan évvel megtalálták Antoine de Saint-Exupéry világhírű francia író repülőgépének egyes roncsdarabjait a franciaországi Marseille partjainak közelében - közölte szerdán egy francia kutatóintézet.

Mint a vízalatti régészeti kutatásokkal foglalkozó, marseille-i székhelyű intézet munkatársai elmondták, a roncsdarabokat még tavaly ősszel emelték ki a tenger mélyéről Riou szigetétől keletre, de csak mostanra állapították meg, hogy azok valóban A kis herceg című mese szerzőjének lezuhant gépéből származnak.

Ugyanebben a körzetben egy halász 1998-ban már kifogott a tengerből egy karkötőt, amelybe belevésték Saint-Exupéry és felesége, Consuelo asszony nevét, valamint az író New York-i kiadójának címét.

A karkötő eredetiségét egyesek vitatták ugyan, mostanra az azonban bizonyossá vált: Saint-Exupéry repülőgépe Riou partjai mentén zuhant a tengerbe – mondta Patrick Granjean, az intézet munkatársa.

Bár a gép lezuhanásának helye már ismert, a tragédia okát továbbra is homály fedi, s valószínűleg sohasem derül ki – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik