Belföld

Medgyessy szerint nincs szükség új költségvetésre

Nincs szükség új költségvetésre - mondta Medgyessy Péter szerda reggel egy televíziós műsorban.

A költségvetés hiánya drasztikusan megnőne, 300-400 milliárd forinttal több lenne a kiadás és körülbelül 100 milliárd forinttal kevesebb a bevétel – mondta a miniszterelnök a Fidesz nemzeti petíciójának költségvonzatáról az MTV Napkelte című műsorában.

Hozzátette: ez a költségvetés számára elfogadhatatlan helyzetet teremtene, ami azzal járna, “hogy a forint megint meggyengül, hogy a befektetői bizalom romlik, nem jönnek a beruházók, nem lesz új munkahely”. Medgyessy Péter arra a fideszes ellenérvre, miszerint belső átcsoportosítással megoldható a kérdés, azt mondta: néhány milliárd forinttal, a bútorvásárlások és a mobiltelefon-használat csökkentésével nem lehet ellensúlyozni 100 milliárd forintos költségvetési terheket.

Arra a felvetésre, hogy a petíció kezdeményezésével a Fidesz a saját politikájának a folytatását szeretné elérni, a kormányfő azt mondta: “az előző kormány (…) megbukott, az előző miniszterelnök megbukott, ki mondhatja azt, hogy ezek után ugyanazt folytassuk, ami ellen egyszer a lakosság szavazott, nyilvánvaló, hogy valami mást kell csinálnunk”. Hozzáfűzte: a kormány prioritásként kezeli, hogy a legrászorultabbaknak adjon.

Arra a műsorvezetői felvetésre válaszolva, hogy a Fidesz hatósági ár bevezetését javasolja az energiára, azt mondta: ha ezt tennék, vagy energiahiány lenne Magyarországon, vagy az államnak kellene ellensúlyoznia a termelők kieső bevételeit, ami 100 milliárd forintos állami kiadással járna.

Arra a kérdésre, hogy feltétlenül szükség van-e a költségvetési hiány ilyen ritmusú csökkentésére, közölte: ez azért szükséges, mert ha az állam túlköltekezik, a vállalatoknak kevesebb forrásuk lesz fejlesztésre. Egy másik kérdésre válaszolva, amely szerint nőtt az adóterhelés, ha az áfát is figyelembe vesszük, Medgyessy Péter azt mondta: “az állami centralizáció nem növekedett 2002-ről 2004-re”.

A kormányfő a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának közleményével kapcsolatban azt mondta: “a nemzeti bank látja azt, hogy a gazdaságpolitika jó felé megy, és elkezdte ezt a kamatcsökkentést.” Hozzáfűzte: ő is a fokozatos, nem ugrásszerű kamatcsökkentés híve.

Kérdésre válaszolva közölte: nem örül a népszerűségi mutatók romlásának, majd hozzátette: “2006-ban fogok foglalkozni azzal, hogy most akkor elszámoljak arról, mit hogyan csináltunk, és szembenézzek az emberekkel.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik