Belföld

Külföldön tarolt a magyar pálinka

Hat magyar cég összesen 14 érmet, köztük két aranyat kapott az Ausztriában megrendezett Destillata elnevezésű - Közép-Európában a legnagyobbnak tartott - pálinkaversenyen.

A magyar gyártóknak kedden Budapesten a Destillata szervezőbizottságának elnöke, Wolfgang Lucas, valamint Szanyi Tibor, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium politikai államtitkára adta át a díjakat.

A versenyen az Agárdi Pálinkafőzde két arany, öt ezüst és két bronzérmet nyert. A cég a Destillata történetében először meghirdetett Nemzetgyőztes címet is kiérdemelte. Termékeivel többek között jól szerepelt még a Zwack Unicum Rt., továbbá a Szicsek Kft. is.

Szanyi Tibor a díjátadáson elmondta: a jó minőségű magyar italokat, köztük a pálinkákat is, földrajzi eredetjelzővel és védelemmel kell ellátni. Wolfgang Lucas közölte: a legutóbbi megmérettetésen kilenc országból több mint 140 termelő 1200-at is meghaladó párlatát bírálta el a 27 tagú zsűri.

A versenyen kizárólag 100 százalékos desztillátumok, azaz olyan párlatok vehettek részt, amelyek kizárólag gyümölcscefréből, cukor és aromaanyagok hozzáadása nélkül készültek. Győry László, a Magyar Szeszipari Szövetség és Terméktanács szaktanácsadója az MTI-nek elmondta: Magyarországon a gyártók évente 15 millió hektoliter-foknyi szeszesitalt hoznak forgalomba, ennek 6-7 százalékát teszi ki a pálinka. A bérfőzés mennyisége mintegy 5 millió hektoliter.

Az egy lakosra jutó évi szeszfogyasztás – abszolút alkoholra számítva – 3,1-3,2 liter. Ezzel Magyarország a világranglista 5-6. helyén áll. A szaktanácsadó hozzátette: az utóbbi időben évről-évre 1-2 százalékkal csökken a szeszesital-fogyasztás.

Tavaly a szeszipari szövetség 18 tagvállalata több mint 60 milliárd forintos nettó árbevételt ért el. Az összesített bevétel évente néhány százalékkal nő – mondta Győry László.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik