Belföld

Konzorcium elektronikus fizetési rendszer kialakítására

Konzorciumot alakított az elektronikus számlabemutatási és fizetési rendszer (EBPP) közszolgáltatóknak történő szállítására a Sun Microsystems Kft., az SAP Magyarország Kft., és a Kventa Kft. - közölték a cégek az MTI-vel kedden.

A közlemény szerint az EBPP megoldás a sárga befizetési csekkeket helyettesítheti, mivel ezek a megoldások elsősorban a közüzemi szolgáltatások, valamint a havi – ma még leginkább postai csekken befizetett – szolgáltatások elektronikus fizetését teszik lehetővé. A papír alapú számlát helyettesítő rendszer bevezetésével a szolgáltatókat jelenleg terhelő költségek (számlanyomtatás, fizetés költsége) jelentős mértékben csökkenthetők, a befizetőknél teljes mértékben megszüntethetők.

A megoldás lényege, hogy a szolgáltató vállalatok ügyfelei az interneten, mobiltelefonon vagy más elektronikus csatornán megszemlélhetik számlájuk pillanatnyi tartalmát, és elektronikus úton kiegyenlíthetik tartozásaikat.

Az információtechnológiai piac három vállalata olyan közös megoldás kialakításán dolgozik, amely képessé teszi a magyarországi közszolgáltatókat elektronikus számlakibocsátásra, és a fogyasztókat a számlák elektronikus úton történő befizetésére.

A konzorcium tagjai úgy látják, hogy a magyarországi elektronikus fizetési piac ma már elég erős és fejlett egy újfajta, alapvetően a szolgáltatói számlák elektronikus kifizetését célzó megoldás kifejlesztéséhez.

A konzorciumi megállapodás értelmében a Sun a nagy biztonságú és megbízhatóságú hardver és alapszoftver infrastruktúrát szállítja, az erre épülő üzleti modellt és alkalmazást az SAP fejleszti, a két szakmai terület összehangolását, a bevezetéshez szükséges integrációs feladatokat a Kventa végzi. Az Európában több országban hatékonyan működő modell elindítását több közszolgáltató is tervezi, a konzorcium ezeknek a szolgáltatóknak történő EBPP megoldások szállítására jött létre.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik