Belföld

Eurókötvényt bocsát ki az orosz kormány

Az orosz kormány szerint kedvezőek a feltételek egy idei eurókötvény kibocsátáshoz, miután az ország öt évig nem volt jelen a piacon.

Az orosz pénzügyminisztérium hétfőn kiadott közleménye rámutatott arra, hogy a tervezett kötvénykibocsátással részben refinanszírozni kívánják az orosz adósságot. A közlemény szerint a minisztérium már eljuttatta az eurókötvény kibocsátással kapcsolatos javaslatát a kormánynak. Az idei orosz költségvetés legfeljebb 3 milliárd dollárnyi eurókötvény kibocsátását engedélyezi.

A közlemény aláhúzza, hogy a kötvénykibocsátásról – beleértve egyebek között a lejáratról és a kuponról – csak később, a költségvetés állapota, annak többletalakulása ismeretében születik döntés. A kabinet határozata a kibocsátásról nem jelenti automatikusan Oroszország megjelenését a nemzetközi kötvénypiacon, viszont feljogosítja a pénzügyminisztériumot arra, hogy önállóan cselekedjen, amennyiben ezt jónak látja. Alekszej Kudrin orosz pénzügyminiszter szerint a kormány a második félévben dönthet a kibocsátásról általánosságban.

Az orosz költségvetés az elmúlt négy évet aktívummal zárta, miután a világ második legnagyobb olajexportálója jelentős bevételekre tett szert a magas kőolajár révén. Oroszországnak, miután tavaly 17 milliárd dollár adósságot kellett rendeznie, az idén további 16 milliárd dollárt kell visszafizetnie.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik