Belföld

Intelligens ruha – ha beszélni tudna

Cyborgokká ugyan még nem váltak az emberek, de az “intelligens" ruhadarabok megjelentek a piacon. Ma még presztízsnövelő szerepük van, nemsokára ott lógnak majd az üzletek próbabábuin.

Kezdjük rögtön a legfrissebb technikai csodával: az Infineon Technologies egy MP3 lejátszóval kombinált The Hub nevű sídzsekit dobott piacra. A vezérlőgombok a ruha ujján vannak, s a kabát a beépített bluetooth lapka segítségével vezérli az Infenion által fejlesztett mobiltelefont. A mikrofont beleszőtték a dzseki gallérjába, így a telefonáláshoz nincs szükség a kéz használatára. A dzsekit úgy alkották meg, hogy a benne lévő elektronika kibírja a téli sportokkal járó extrém helyzeteket. A kabát az elemek eltávolítása után mosógépben tisztítható, vasalható. Az új sídzsekit augusztus végén, szeptember elején az O’Neill téli kollekciójában hozzák forgalomba, 500 euróért.

Okos munkaöltözet

 

Szakértők szerint az intelligens ruhákra nagy szükség lenne a munkaöltözetek területén. Védhetné a tűzoltókat a tűztől, a meleg víztől, az égésektől. A Goretex kidolgozott egy anyagot, amelyben kis levegőpárnák alakulnak ki. Az ebből kialakított ruha a hagyományos tűzoltóöltözetnél jóval könnyebb; a berlini és hongkongi tűzoltók már ezt használják. A magasfeszültséggel dolgozó technikusoknak a legjobb szigetelést a Faraday kalitka jelenti: a drezdai technikai egyetem tudósai ennek az elvnek alapján dolgozták ki védőruhájukat, s az gyakorlatilag tetőtől talpig véd. 

Számtalan alkalmazási terület


Az Infineon mérnökei még nem fejezték be a kutatómunkát; már sikerült előállítaniuk a test energiájával működő digitális órát és pulzusszámlálót, most olyan szerkezetet próbálnak kikísérletezni, amely a test melegéből termelné ki a lejátszó működtetéséhez szükséges energiát. És ha már a test melegénél tartunk, egy amerikai diák – szűkös költségvetésből, egyetemi projektként – olyan kabátot készített, amely igény szerint melegíti viselőjét. A ruha anyagába épített szenzorok az anyag belső hőmérsékletét figyelik, és rögtön melegíteni kezdenek, ha a megadott érték alá csökken.

A mérnökök a síbolondok kabátjai mellett egyéb alkalmazásokon is gondolkodnak. Például azon, hogy miként lehet a kórházban fekvő betegeket a kényelmesebb és szabadabb mozgás érdekében kábel nélkül csatlakoztatni az életfunkciójukat figyelő gépekhez. A technológia segíthet 

A tökéletes mundér 

Az amerikai katonaság is halad a korral: a tökéletes katonai védőöltözet kidolgozásával bízta meg a Massachusetts Institute of Technology-t. Az az első 50 millió dollárból létrehozta az Institute for Soldier Nanotechnologiest (Katonai Nanotechnológiai Intézetet). A tervek szerint ugyanis a védőruha a nanotechnológia segítségével megalkotott textíliából készülne. Ez annyit tesz, hogy szövetet molekuláris szinten építik fel, befolyásolva ezzel a tulajdonságait. A ruháról megszülettek az elképzelések: legyen puha, kényelmes és szinte láthatatlan. Védjen a vegyi és biológiai fegyverek ellen, a szenzorok jelezzék ezek jelenlétét a környezetben. Ha a katona megsérülne, a ruha azonnal kötéssé szilárdulna, védené, illetve fertőtlenítené is a sebet. A kutatók egy molekuláris láncingről is álmodoznak, amelyről visszapattannának a golyók, illetve egy olyan textíliáról, amely érzékelné a környezeti fényt, és annak megfelelően módosítaná a ruha mintázatát; ennek révén a ruha viselője kaméleon módjára mindig beleolvadna a háttérbe. A katona öltözete magába foglalná a kommunikációs hardvert is, ellenőrizné a ruha viselőjének fizikai állapotát (figyelné például a pulzusát), s folyamatosan tudatná a központtal a katona pontos pozícióját. 

gyermekrablások felderítésében is: a kabátba szőtt érzékelő GSM hálózaton közvetítené azt a jelet, amelynek alapján megállapítható, hol van a kabát (és vélhetően tulajdonosa).

A beépített szenzor a ruha viselőjének biológiai funkcióit is figyelheti, és – programozástól függően – riasztást is küldhetne az orvosnak, ha rendellenességet észlel. A cukorbetegeknél például figyelheti a vér cukorszintjét, figyelmeztetheti a beteget a napi injekció beadására, és ha az elmarad, akkor riaszthatja a mentőket. Vagy figyelhetné éberségünket vezetés közben, és a fáradtság legapróbb jelére reagálva még azelőtt “felrázna”, mielőtt elbóbiskolnánk.

Új piac, kevés fogyasztóval

Az Infineon sratégiai igazgatója, Dieter May szerint a technológia új piacokat nyit meg és új értékesítési csatornákat tár fel. Az igazgató a Venture Development adatait idézte, amely szerint az intelligens szövetek piaca 2007-re egymilliárd eurós üzlet lesz.

A fogyasztók azonban egyelőre bizalmatlanok az okos szövetekkel szemben. A független, Stuttgart melletti Hohenstein Kutatás Intézet szerint az okos ruhákat egy rendkívül szűk és fokuszált célcsoport vásárolná. Kutatásuk szerint az okos ruhákat üzletbe kerülésük pillanatában a vásárlók hat százaléka venné meg. A többség inkább kivár több hónapot, talán egy évet is, amíg kipróbálja az újdonságot.

A várakozásokkal ellentétben a fogyasztók nem várják repesve a különböző elektronikai újításokkal ellátott ruhákat. A megkérdezettek 49 százaléka inkább olyan ruhát vásárolna szívesen, amely a szívritmust vagy az inzulinszintet szabályozná.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik