Belföld

Eladta egyik szibériai érdekeltségét a Jukosz

A Jukosz (YUKOS) érdekeltségében lévő Sakhanyeftegaz az eladó, de a Talakan olaj-és földgázmező eladásáról szóló üzlet értékét nem közölték. A legnagyobb kelet-szibériai olajmező a becslések szerint 900 millió hordónyi olaj és 50 milliárd köbméternyi földgáz tartalékot rejt magába.

Az üzletet élénk vita kíséri a Surgutnyeftegaz és az orosz természeti források minisztériuma között, a minisztérium ugyanis a múlt hét csütörtökön azt közölte, hogy bírósággal kívánja visszavonatni a Surgutnyeftegaznak az olajmezőre vonatkozó jogosultságát.

A Surgutnyeftegaz ideiglenes engedéllyel rendelkezik, amit tavaly októberben szerzett meg a minisztériumtól, majd decemberben bírósági végzéssel ezt az engedélyt sikerült a cégnek állandó engedéllyé átminősítenie. Eredetileg a Sakhanyeftegaz szerzett az olajmezőre kitermelési jogot 2001-ben, amikor egy aukción 501 millió dollárt ajánlott, szemben a második helyezett Surgutnyeftegazzal, amelynek ajánlata 61 millió dollárról szólt. A Sakhanyeftegaz azonban nem fizette ki az összeget, és a minisztérium ezért ruházta az ideiglenes jogokat a Surgutnyeftegazra.

Az orosz és a külföldi olajipari társaságok egyaránt szemet vetettek Szibéria feltáratlan olajkészleteire, ám az infrastruktúra és a kivitelt alkalmassá tévő csővezetékek hiánya hátráltatja a befektetéseket.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik