Belföld

Nem járt nagy sikerrel a villamosenergia-liberalizáció

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 2004. március 31-én ágazati vizsgálatot indított a magyar villamosenergia iparban annak érdekében, hogy jobban megértse a szektorban a piacnyitás óta zajló piaci folyamatokat.

Az ágazati vizsgálat az általános tájékozódást szolgálja és – a közlemény szerint – nem konkrét vállalkozások ellen, és nem azok konkrét magatartásának tisztázására irányul.

A villamosenergia törvény rendelkezése szerint 2003. január elsejével indult meg a magyarországi villamosenergia piac liberalizációja. A részleges piacnyitás keretében a feljogosított fogyasztóknak módjukban áll megválasztani, hogy kitől vásároljanak villamos energiát.

A GVH közleménye szerint 2003-ban a feljogosított fogyasztók közül a várakozásoknál kevesebben léptek át a szabad piacra. Emellett később a versenyre épülő piacról a korábban átlépők közül is többen visszatértek a közüzemi rendszerbe. A szektorban a verseny egyik fő forrása lehet az import, azonban a 2003-ban lefolytatott aukciók során a szabadpiaci szereplők által megszerezhető határkeresztező kapacitásokra vonatkozó jogok mennyisége a vártnál lényegesen kevesebb lett.

Ezen jelenségek a piacnyitásról korábban alkotott elképzelések és feltételezések, valamint a GVH számára jelenleg rendelkezésre álló információk alapján nem magyarázhatóak meg, a közlemény szerint ezért szükséges az okok feltárása a szektorban zajló folyamatok jobb megértése, az esetleges problémák azonosítása érdekében.

Ez a feltétele annak, hogy a versenyhivatal a jövőben megfelelően értékelhesse a különféle piaci történéseket, illetve hogy a szabályozás javítására tehessen javaslatot. Az ágazati vizsgálat során a versenyhivatal információkat és véleményeket kér a villamosenergia szektor különféle szereplőitől, majd elemzi és értékeli a kapott információkat.

A vizsgálat során a GVH 13 erőművön és a Magyar Villamos Műveken túlmenően, a Magyar Villamosenergia-ipari Rendszerirányító Rt-t (MAVIR), 6 áramszolgáltatót, 15 kereskedőt, valamint 39 fogyasztót keresett meg kérdéseivel. Az ágazati vizsgálat első eredményei várhatóan 2004 második felében, végleges eredménye pedig 2005-re várhatóak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik