Belföld

MOL-PKN szövetség – nem akadály a feszültség

A portfolio.hu a Parkiet lengyel napilap írására hivatkozva közölte, hogy a feszültségek ellenére április 30-án a MOL és a PKN aláírja a stratégiai szövetségről szóló szerződést.

A sajtótudósítás egy Nafta Polskahoz (a lengyel olajipar koordinációjáért felelős állami szervezet) benyújtott PKN Orlen által írt levélre hivatkozik. A levél szerint április 8. után állapodhat meg a PKN és a MOL menedzsmentje a részvénycsere részleteiről és a megállapodás aláírásának időpontjára április 30. került megjelölésre.

A PKN a stratégiai szövetség révén 800-840 millió euró megtakarítást remél – közli a külföldi lapértesülést a portfolio.hu. Bár az összeg meglepően magasnak tűnik, arról nincs értesülés, hogy a vállalat mekkora időtávon reméli ezt a megtakarítást elérni.

A szövetség kialakítását – bár a menedzsment szükségesnek ítélte – a politikai erők nem támogatták, a legutóbbi időkig még miniszteri szinten is elhangzottak a megállapodással kapcsolatos aggályok. Ugyanakkor a megállapodás pontos feltételrendszerét sem tisztázták egyelőre, a szövetségi partnerek nagyon eltérő érdekei nyomán komoly ellentétek alakulhatnak ki a megállapodás részletes kialakításakor – véli a portfolio.hu.


A Mol a PKN nélkül száll ringbe a Petromért

A Mol csütörtökön Bukarestben közölte, hogy a román nemzeti olajtársaság, a Petrom privatizációján egyedül, a lengyel PKN Orlen nélkül kíván részt venni.”A jelenlegi szakaszban egyedül kívánunk élni (a pályázati) lehetőséggel” – mondta Áldott Zoltán, a Mol stratégiai igazgatója egy bukaresti sajtótájékoztatón.

A PKN és a MOL, Kelet-Európa két legnagyobb olajipari vállalata, fuzionálási tervet fontolgat, ám Lengyelország ellenzi az összeolvadást, attól tartva, hogy a MOL domináns szerephez jutna. A fuzionálás kérdésében döntés április végéig várható. Áldott ezzel összefüggésben csak annyit jegyzett meg, hogy a fúzióról a tárgyalások még folynak, azok kimeneteléről azonban nem volt hajlandó véleményt formálni. – Az ilyen kooperáció csak akkor működőképes, ha a részvényesek nagy többségének támogatását élvezi. A MOL a jövőjét egyedül is el tudja képzelni, nem szorul rá olyan megoldásokra, amely nem válik a hasznára – jegyezte meg.
A PKN és a MOL már benyújtotta a Petromra vonatkozó, nem kötelező érvényű ajánlatát.



Ajánlott videó

Olvasói sztorik