Belföld

Újraéled a magyar buszgyártás Székesfehérváron

Évi félezer autóbusz gyártását tervezi a Műszertechnika Rt. érdekeltségébe tartozó Hungarian Bus Kft. Székesfehérvárott.

Az első jármű prototípusa várhatóan júniusban készül el, a gyártás az ősszel kezdődik. Takács István, társaság ügyvezető igazgatója elmondta: a buszok összeszerelését az Ikarus Holding Rt. tulajdonában levő Ikarus Szerviz és Logisztikai Kft. -nél végzik majd, az alkatrészek hazai beszállítók, elsősorban az Ikarus Holding Rt.-hez tartozó tagvállalatok termékei lesznek.

Első lépésként egy 8 méteres és egy 12 méteres elővárosi-, illetve városközi autóbusz prototípusát készítik el, s kezdik gyártani. A járműveket a FÁK- és a környező országok piacaira szánják, a 10 darabos nullszériát pedig itthon kívánják értékesíteni – tette hozzá az ügyvezető.

A Hungarian Bus Kft. termékeinek piaci esélyeit nagyban növeli, hogy a buszokat olyan alkatrészekből állítják össze, amelyeket a FÁK-országokban is gyártanak, illetve megoldható a javításuk, karbantartásuk – vélekedett az ügyvezető igazgató.

A buszok összeszerelése egyelőre 70-80 szakembernek ad majd munkát, akiknek többségét az Ikarus Szerviz és Logisztikai kft. többségében jelenleg is foglalkoztatja – mondta Takács István.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik