Belföld

Hasznot hajtanak a volt szovjet repterek

Egyre több helyen jönnek rá az érdekeltek, hogy nagy gazdasági haszon rejlik a volt szovjet katonai repülőterek polgári beüzemelésében.

A napokban jelent meg a gazdasági és közlekedési tárca sajtóközleménye arról, milyen állami- és helyi pénzekből fejleszthető az ország repülőtér-hálózata. A nemzetközi kereskedelmi repülőterek hazai sorában nem szerepel a Veszprém melletti szentkirályszabadjai repülőtér jövője.

A leendő polgári repülőtér ügyében a környező önkormányzatok gazdasági társaságot hoznak létre. A kft. alapítója a megyei és a veszprémi önkormányzat összesen 13 milliós alaptőkével rendelkezik, amihez Balatonfüred, Fűzfő és Nemesvámos lakosságarányosan járul hozzá. A társaságban a gesztor szerepét a megyeszékhely vállalta, a területrendezési tervhez szükséges 12,5 milliót pedig Veszprém biztosítja.

Mivel már vannak érdeklődők a reptér működtetésére, a tárca vezetői Csillag István minisztert arra kérik, hogy a kormánykoncepcióban a szentkirályszabadjai leendő polgári repülőtér is kapjon regionális besorolást.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik