Belföld

Biomassza fűtőmű épült Szombathelyen

Sikeres próbaüzemét követően pénteken adták át Szombathelyen azt a környezetbarát biomassza-tüzelésű távfűtőművet, amely 2,2 millió eurós beruházást követően az Európai Unió Phare CBC programjának több mint 1,1 millió eurós támogatásával épült fel.

Baráth Etele, a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára az átadóünnepségen azt hangsúlyozta: Magyarországon az elkövetkező években az energiafelhasználást úgy kell átalakítani, hogy abban nagyobb szerephez jusson a megújuló energiák felhasználása. “A jelenlegi felhasználást hétszeresére, nyolcszorosára kell növelni ahhoz, hogy ebben a tekintetben is felzárkózzunk az Európai Unió átlagához” – mondta.

Hozzátette: az anyagi források rendelkezésre állnak majd, hiszen szavai szerint 2007-2015 között a jelenlegi uniós támogatás hétszerese érhető el sikeres pályázatokkal, az unióban pedig kiemelten kezelik a környezet védelmét szolgáló projekteket.

Thomas Wiley, az EU Delegáció Phare és Ispa osztályának vezetője köszöntőjében azt emelte ki, hogy a biomassza-fűtőmű példája a Magyarországon 13 évig működött Phare alapprogram felhasználásának, a határon átnyúló együttműködésnek.

Utalt arra, hogy a beruházás osztrák minta alapján valósult meg, a fűtőmű pedig szavai szerint ugyanazokat az uniós környezetvédelmi normákat képes teljesíteni mint a hasonló fűtőművek Ausztriában.

Ipkovich György, Szombathely polgármestere a létesítményt jelképesen átvéve arról szólt, hogy a vasi megyeszékhely 1990-es évek közepén kezdett Világbanki segítséggel kezdett távfűtő rendszerének korszerűsítésébe, amelynek során több korszerű gázmotoros fűtőművet sikerült megépíteniük, most pedig ehhez társul a faaprítékot hasznosító biomassza-fűtőmű is.

“A megvalósult technikai fejlesztéseknek köszönhetjük, hogy a távfűtés ára három éve változatlan Szombathelyen” – hangsúlyozta. Az átadott 7,5 MW teljesítményű fűtőmű ellátásához teljes kapacitás kihasználtságot feltételezve, napi 50-60 tonnányi faaprítékot használnak fel. Szombathelyen 2000 lakás távfűtés és melegvíz szolgáltatását biztosítja az a most átadott fűtőmű.

A szombathelyihez hasonló biomassza-fűtőművet tavaly augusztusban adtak át Körmenden, amely szintén uniós támogatással épült. Körmend és most már Szombathely térségében is tervezik, hogy nemcsak faipari cégek hulladék fájának felhasználásával, de úgynevezett energiaerdők telepítésével biztosítják majd a környezetbarát fűtőművek ellátásához szükséges nyersanyagokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik